Pagina's

zondag 2 februari 2014

Hoe snel ga ik eigenlijk?

Die vraag kwam bij me op oen ik net achter Lorenz afdaalde van de Peeskerbult. Hij zei dat ie 80 had gehaald. Ik had achter in de 60 zien staan op mijn Garmin Edge. Op de andere, standaard ingebouwde, snelheidsmeter heb ik niet gekeken.
Thuis gekomen de data van de Edge in Strava en Garmin Connect gezet. Opvallend is dat ik volgens Strava 68,8 maximaal heb gereden en volgens Garmin Connect 95,2. De bekende waarheid zal wel in het midden liggen, gezien de snelheid van Lorenz.

Dan nu de lezersvraag: wie heeft ervaring met nauwkeurige GPS apparaten, die ook nog eens goed kunnen navigeren en makkelijk te bedienen zijn?

4 opmerkingen:

 1. Dat garmin connect probleem heb ik een tijd terug al eens op de lml aangekaart:
  https://groups.google.com/forum/#!searchin/ligfiets/garmin$20connect/ligfiets/gtvM6bGZlac/kHVyrcn9VlEJ

  Voor wat betreft de ultieme fiets gps. Volgens mij bestaat die nog niet. Ik hoop dat er wat nieuws is als mijn Oregon 400t er ooit eens mee stopt.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mijn fietscomputertje telt gewoon nog het aantal omwentelingen van het voorwiel, staat alleen nog ingesteld op F-lites ipv de marathons die er nu onder zitten. Ga er niet aan rekenen, maar ik reed zeker 75.... (en zag jou steeds kleiner worden :-))
  Bovendien ben ik een paar kilootjes zwaarder EN kan ik bij die snelheid nog heel goed meetrappen met het 65t voorblad

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het probleem met garmin is dat ze bepaalde informatie die wel uit de GPS-chip komt niet opslaan in hun tacklog. Hierdoor is het heel moeilijk om naast de positie ook een goede snelheid uit de data te halen, en bevat de snelheid in sommige omstandigheden ook een grote afwijking. Ik weet niet hoe je je tracklog instelt. De Oregon 400 kan een tracklog maken met een vast tijd interval, als je die op 1 seconde zet, dan is het 't gemakkelijkst om de kwaliteit van je track en daarmee je snelheid te beoordelen.

  Open de track van je rit in Basecamp, dus niet op de connect website, maar in een programma op je eigen computer. Je kan dan het stuk van je track in detail bekijken boven een (openstreetmap) kaart. Als je ziet dat de trackpunten hier goed op de weg liggen, dan is de lock op de satellieten goed geweest, en is de positie betrouwbaar. Dan is ook de snelheid beter, al moet je daar toch echt de gedetailleerde info bekijken. Zorg er wel voor dat 'plaats op de weg' uitstaat, anders krijg je foute positie-informatie.

  Als de snelheden in de info-table voor het stuk waar je naar kijkt regelmatig oplopen, dan is de meting gewoon goed. Als de snelheid wat heen en weer stuitert, dan heb je last van meetfouten. Garmin Connect corrigeert daar niet voor, Strava gebruikt waarschijnlijk een vrij agressief filter. Je kan zelf je gemiddelde snelheid over zeg de snelste 20 tot 30 seconden bepalen, dit zal wel betrouwbaar zijn.

  Ik heb zelf nog geen tracker gevonden die wel de meetfouten goed opslaat. Dan is het nog steeds niet eenvoudig om je snelheden wel goed uit te rekenen, maar je kan in elk geval aangeven wanneer ze niet betrouwbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maarten, bedankt. Ga ik eens proberen met Basecamp, heb ik inderdaad ook op de pc staan.

   Verwijderen