Pagina's

vrijdag 14 februari 2014

De essentie van ligfietsen

Tijdens fietstochten kan je van alles doen. De een luistert muziek, de ander radio, de volgende neemt alle omgeving in zich op.
Ik kijk rond, let op waar nodig, want op mijn huidige route kom ik veel meer scholieren tegen en meer lastige oversteken. Ik denk ook wel eens ergens over na ;) De laatste tijd gingen mijn gedachten (te) vaak de negatieve kant op. Dat komt, ik heb sinds eind november een nieuwe Q, weliswaar een tweedehandse, maar helemaal in Roemenië ge-update. Daarom baalde ik van geluiden die ik niet wilde, lekkages die niet prettig zijn en nu ook een wiel dat af en toe vast loopt, omdat de rem kennelijk niet snel genoeg los schiet. Dat laatste heb ik in mijn oude Q ook gehad. Vervelend, moet het wiel eruit, alles schoonmaken en afstellen en wiel er weer in. Nou ja, dat wil je eigenlijk niet. Was het een auto uit een garage in de buurt, dan was ik allang terug gegaan. Maar ja, Dronten is niet echt dicht in de buurt.

Goed, positief blijven, dacht ik vanochtend, toen ik langs een punt kwam waar ik onlangs een mooie zonsopgang op de gevoelige plaat heb vastgelegd. Nu staat op dezelfde tijd de zon al een stuk hoger. De lente komt eraan, hoewel het nog steeds niet echt winter is geweest. Nou ja, vanochtend zag ik wel wat mensen de autoruiten krabben. Kijk, daar heb ik nu geen last van!
Over die winter, vorig jaar, dat was wat. Kon je nog eens laten zien dat je een mannetje was, door in mijn geval bijna 50 kilometer naar het werk te fietsen met -5 of -10 op de thermometer. Stonden collega's met open mond en dik ingepakt naast hun auto, wat een indruk maakte ik! En nu? Lekker fietsweertje collega. Tja, heroïsch is het niet dit jaar.

Maar waar doe ik het dan eigenlijk voor, wat is de kern van het willen fietsen, de essentie van ligfietsen? Voor mij om onafhankelijk te zijn, lekker buiten zijn voor ik een dag het kantoor in ga, genieten van de buitenlucht en de wisselende seizoenen, van de reacties van vooral kinderen die nog spontaan van alles eruit flappen en vragen.
Ik doe het voor mezelf, omdat het inmiddels een way of life is. En dat ik dan leuke reacties krijg is mooi. Dat ik een LOL vriendenclub heb waarmee elke maand getourd wordt. En elk jaar een paar dagen in het voorjaar en route, heerlijk.

3 opmerkingen:

 1. Mooi gesproken en ook heerlijk positief :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, een "way of life", ook ik doe het voor mezelf, voor het heerlijke gevoel dat ik er bij heb, dat is onbetaalbaar en aan niemand uit te leggen! Nou ja, een andere fietser snapt het ook wel........

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ligfietsen is een "way of life" voor je. Dat kreeg ik vorige maand ook te horen.
  Zo had ik het nog niet bekeken, maar het klopte wel.
  En dat is wel voor nog meer ligfietsers.

  BeantwoordenVerwijderen