Pagina's

maandag 14 december 2015

en het werkt!

De schoongemaakte en geoliede ketting loopt heerlijk soepel. Echt duidelijk merkbaar. Vooral bij de lastiger stukken op mijn route. Licht vals plat en een paar viaducten. ik merk dan goed dat het veel soepeler draait dan daarvoor. Heerlijk. Een aanrader dus.
Voor menigeen zal dit een obligate oplossing zijn, de mensen die hun voertuig goed en uitgebreid onderhouden. Toch zullen er ook velen zijn die ervan uitgaan dat dit niet echt nodig is, omdat de ketting nagenoeg volledig ingepakt is.
Vergis je echter niet in alle vuil dat door de voetengaten binnenkomt. Een licht vochtige, want ingevette ketting, neemt dat vuil makkelijk op. Veel klein vuil kan dan ophopen, ook in de kettingbuizen. Die maak ik doorgaans eenmaal per jaar schoon door een touwtje om de ketting te binden en een paar maal door de buizen te trekken. Echt bizar wat er uit kan komen. De eerste keer dat ik dat bij mijn huidige fiets deed, kwamen er stukjes rem dan wel versnellingskabel uit. van die stukjes van een paar centimeter, die eraf komen als je de kabel afknipt.

2 opmerkingen:

  1. Nadat ik de eerste 15000 nooit m'n ketting gesmeerd had doe ik dat nu elke maand. Even met een droog doekje het vuil eraf en dan weer op alle schakel een drupje. Loopt stiller en soepeler daarna. De truuk met de kettingbuis heb ik ook wel eens gedaan maar er kwam niks uit: waarschijnlijk fiets ik heel schoon ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schoonmaken (met een doekje dus) is belangrijker dan smeren. Vet of olie trekt juist vuil aan. Roestwering is nauwelijks nodig in een dichte fiets als een velomobiel.

    Mijn DF-XL heeft gesloten voetgaten. Je staat er van te kijken hoe vuil die ketting nog wordt. Toch al weer minder en minder snel dan bij de Q. Blijkbaar is vuil van mijn schoenen bij instappen de boosdoener. Uiteindelijk verzameld het zich makkelijk in de kettinggoot maar ook in de voetenbakjes. Daar maal ik doorheen met mijn hakken en zie daar ook bij een volledig gesloten fiets word de ketting vuil.
    Alleen een volledig omsloten ketting kast kan dit voorkomen. De Friik van Gazelle (Flevobike) kan dit en de Greenmachine en Orca (uiteraard ook Flevobike) Dan moet je er ook geen defect aan krijgen. Dat kost even tijd om er bij te komen.

    BeantwoordenVerwijderen