Pagina's

donderdag 12 februari 2015

velgen, linten en binnenbanden

Tussen de verschillende werkzaamheden betreffende het leggen van onze nieuwe vloer door, vermaak ik me met mijn Q. Ik wil tenslotte goed voorbereid de bandentest doen. Op een van mijn vorige berichten waarin ik mijn voorraadje F lites aanbood, is gereageerd en ik ben de banden kwijt. Nog wel afleveren, dat wel.
Bij velomobiel.nl heb ik twee Durano Plus banden gekocht. Daarin passen Schwalbe SV 6 binnenbanden, groter niet. Deze Durano's heb ik een kleine 2 jaar geleden mogen uitproberen en het beviel uitstekend. Op de in 2013 aangeschafte Q lagen Kojaks, inmiddels mijn tweede keuze, na de Durano.
Maar goed, het ging vandaag niet over buitenbanden..
De Durano's gingen er met enige moeite in, zoals het vouwbanden betaamt. Ook met moeite kreeg ik ze gecentreerd, zonder hoogtebobbel. Met een beetje naaimachineolie langs de band gaat dat wel. Mooi op 7 bar, met mijn nieuwe pomp ging dat net. Ze mogen op 8.

Oh ja, het zou niet over buitenbanden gaan......

De volgende dag stonden beide banden plat. Hoe kan dat nou? Check en de lekken zitten aan de binnenzijde. Moet het velglint zijn, maar dat zit maar bij 1 band scheef. Velomobiel.nl, de founding fathers uit Dronten, zullen wel een oplossing hebben. En jawel: er kunnen scherpe kantjes aan de binnenzijde van de velg zitten, hoewel ze het wel vreemd vinden dat dit zich nu pas openbaart. Ik krijg twee nieuwe velglinten de volgende dag in de brievenbus. 's Avonds, als ik toch niets aan de vloer kan doen, maar met de Q aan de slag. Aan 1 zijde nieuw velglint erin, beide velgen goed geschuurd met 180 papier om weer glad te maken. Er zaten wel wat kleine oneffenheden die misschien tot een lek kunnen leiden.
Wat een viezigheid komt er langs de spaken die velg binnen zeg! Ook pekel waarschijnlijk, dus maar een sopje gemaakt. Kan best zijn dat dit straatvuil langzamerhand kleine beschadigingen veroorzaakt aan de binnenkant van de velg. Alles mooi schoon en nieuwe SV 6 erin. Moet goed zijn, toch?
Niet dus. De volgende ochtend staan beide banden plat. ????
Einde van de middag vandaag heb ik weer tijd. Dus de Q weer op de kant. Om een lang verhaal kort te maken: de 2 nieuwe binnenbanden blijken op de vouw gescheurd, alsof ze al jaren in de voorraadkast hebben gelegen bij de lokale fietsenwinkel waar ik ze kocht. Ik was al verbaasd dat er SV6 op voorraad was.
Nu heb ik altijd wel thuiskomertjes die al een paar keer geplakt zijn, dus die zitten er nu in.
Morgen maar eens langs die ene winkel om de boel om te ruilen. € 7,50 per band is niet niks tenslotte.

Overigens zag ik op de site van velomobiel.nl dat ze het tabblad onderhoud hebben uitgebreid met handige tips en ook over schoonmaak.

6 opmerkingen:

 1. Ik bestel mijn biba's tegenwoordig via de whatsapp bij Nico ;-) Ook nog veel goedkoper :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja, heb ik gezien, maar dat was net voordat ik besloot andere banden te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Casper, als je boven de 6 bar gaat, is het beter om 2 velglinten te monteren. Dat doe ik ook altijd, als je met meer dan 6 bar rijdt gaan de binnenbanden slijten op de spaaknippels, ze worden daar dunner en je krijgt lekken. Met 2 linten heb je dat probleem niet. Het scheuren komt door ouderdom, maar 6+ is voor veel binnenbanden net iets teveel en dan zie je ze wel scheuren. In het begin met 1 velg lint zul je het probleem van slijten niet zo gauw zien, maar als je langer met 1 velg lint met meer dan 6 bar rijdt dan zie je het verschijnsel wel, dus ik heb altijd 2 linten om de velg. ietsje meer gewicht, ietsje minder lek :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Casper,
  Naaimachine olie is geen veilige oplossing om banden te centreren. Ten eerste tast die olie je buitenband aan. Ook gaat de band nooit echt goed vastzitten op de velg terwijl dit bij hard remmen wel prettig is.
  Ik gebruik liever de montage vloeistof van Schwalbe. Ook een zelfgemaakt sopje doet het goed. Dat spul verdampt en levert geen bezwaar op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Wim, Normaal gesproken gebruik ik siliconenspray, wat ook erg effectief is, of inderdaad een gewoon sopje.

   Verwijderen