Pagina's

zondag 8 februari 2015

Bandentest

Nu Wim Schermer de Allmotion ook heeft getest, zie ik mij genoodzaakt een praktijktest te gaan doen. Absoluut niet wetenschappelijk, dat zal zo zijn.

Het waarom van mijn idee zit erin dat ik verschillende achterbanden heb en nu wel eens wil vergelijken. Ik heb vorige zomer van Wim H een Allmotion overgenomen. Berichten over deze band waren positief. Na 1 rit heb ik het weer omgewisseld, want ik vond de band traag. Nu ligt er een Continental Top touring 2 onder, met wisselende resulaten.

De banden die ik wil vergelijken zijn: Kojak, Continental Top touring 2, Continental Speedking, Schwalbe Allmotion.

Hoe? Na mijn gedwongen fietspauze wegens een klusweek, zal ik me eerst weer binnen een week in de juiste conditie moeten krijgen. Dan neem ik elke week 1 band, die ik op aanbevolen druk zet. Ik neem vervolgens twee fietsdagen per band om te meten en daarbij steeds hetzelfde parcours. Wat ik zal meten is de snelheid, bij vergelijkbare inspanning. En daar komt natuurlijk het onwetenschappelijke om de hoek: welke variabelen zijn van belang en neem ik niet mee? Weersomstandigheden, conditie etc.

Nou ja, mijn idee is dat, als ik met een marge van een paar % een gemiddelde hartslag rijd, elke rit, die rond de 130 zit, er een significant verschil te meten moet zijn in de gemiddelde snelheid.

Ach, wie weet levert het wat op. Ook als het niet zo is, zal ik een gevoelsmatige voorkeur hebben voor 1 van de banden. Eind maart zal de test klaar zijn.

3 opmerkingen:

 1. Dag Casper,
  Het effectief testen van banden is goeddeels het uitsluiten van variabelen. Je zou dus je eigen vermogen, die varieert per dag en per uur, de buitentemperatuur, de windrichting en windsterkte, nat of droog, verkeersdrukte en nog zo wat variabelen, moeten uitsluiten. Ik heb dat met de pendel gedaan omdat ik alle andere methoden ook heb geprobeerd en deze onvoldoende vergelijkbaar bleken.
  Alleen de temperatuur al is een nekkenbreker. De Kojak kan bij een temperatuurverschil van 10 gr. C maar liefst 25% in rolweerstand variëren.

  Hoe dan ook, gewoon doen. Per saldo is ook het gevoel dat een band je geeft van heel groot belang.
  Groeten,
  Wim


  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Casper, ik heb nog een Super Moto liggen.
  Mag je ook meenemen in je test.

  Lorenz

  BeantwoordenVerwijderen