Pagina's

zaterdag 14 september 2013

De Fietsersbond

Jawel, eens een bericht over iets anders dan rijden in mijn velomobiel, maar zeker zo interessant. Ik ben actief vrijwilliger voor de afdeling Zutphen, van de Fietsersbond. Momenteel zijn we bezig het fietsbeleid van diverse politieke partijen beter op de gemeentelijke kaart te krijgen. Volgend jaar maart zijn gemeenteraadsverkiezingen en wij willen graag dat elke partij een deel van het programma wijdt aan het fietsbeleid.
Hoe we dat aanpakken? we organiseren per gemeente een fietstocht, waarvoor we raadsleden, wethouders, ambtenaren en andere beleidsmakers uitnodigen. Vandaag was de tocht in Lochem. Medevrijwilliger Jos heeft het daar georganiseerd. Lochem valt voor de Fietsersbond onder afdeling Zutphen. Rond 10 uur verzamelden we bij cafe Scholten aan de Bierstraat, toepasselijke naam!
Er waren 5 raadsleden, een ambtenaar, een wethouder en een provinciaal medewerker van de fietsersbond. Tijdens de kennismaking een lekker bakkie koffie met een aardbeienvlaaitje. Jos vroeg een ieder zich voor te stellen en daarbij te zeggen wat men met de fiets heeft. Dat was divers, zoals dat hoort.
Jos had een mooi boekwerkje samengesteld, met knelpunten in de gemeente, voorzien van foto's. Tevens veel info over fietsbeleid op allerlei gebied. Goed voorbereid! een exemplaar werd officieel aan de wethouder aangeboden.
Daarna begon de tocht. Helaas de gehele tijd in de regen, terwijl het bijna nooit regent. Jos had een mooie tocht van 10 kilometer door en rond Lochem gemaakt. Op diverse plekken werd even stilgestaan om een en ander toe te lichten. Dat was nodig, omdat niet iedereen goed door heeft wat nu knelt en wat niet.
Aan het einde van de ochtend kwamen we weer in het cafe voor een lunch en even napraten. Nadat iedereen wat promotiemateriaal had meegekregen, zat het er weer op.
Op 3 oktober is gemeente Zutphen aan de beurt.

Waarom is dit belangrijk? We willen graag voldoende ruimte voor de fiets, veilige routes voor schoolgaande kinderen en woonwerkverkeer. Daarnaast willen we proberen de mensen meer uit de auto en op de fiets te krijgen, zeker voor kortere ritten, tot 7 kilometer. Dan is doorgaan de fiets sneller.

Ik ben benieuwd wat onze inspanningen opleveren aan aandacht in de diverse partijprogramma's.

3 opmerkingen:

 1. hoi casper,
  leuk om te lezen. ik ben bij zo'n zelfde actie betrokken van de fietsersbond rheden en rozendaal. binnenkort gaan wij ook met raadsleden op de fiets op pad... ik stuur je bericht door naar de bestuursleden van mijn afdeling.

  gr,
  paul

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dat is wel fijn, Paul, dat je het doorstuurt. k had het vandaag met Jos over dat we wellicht meer moeten gaan samenwerken om doorgaande routes te verbeteren. Routes die door verschillende gemeenten gaan, zoals de (snel)fietsroute Deventer-Apeldoorn. Er schijnt ook een versie Zutphen Deventer en Apeldoorn Zutphen op de tekentafel te liggen. daar moeten we als fietsersbond nauw bij betrokken worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Casper,

  Mooi vrijwilligerswerk. Ik ben overigens ook (passief) lid van de Fietsersbond. Ik ben we benieuwd of je die fietstocht in je velomobiel hebt afgelegd.

  Grt, Bocycle

  BeantwoordenVerwijderen