Pagina's

zaterdag 7 april 2012

routeplanners

Gisteren na een ruime week wwv pauze maar weer eens naar Almelo gereden in de Q. Vooraf  had ik via de routeplanner van de fietsersbond de kortste route in mijn Garmin gezet. Al vrij snel naar vertrek blijkt da een slingerende route over allerlei voor mij vreemde fietspaden te worden. Stug volhoudend zie ik vaak "probeer een u bocht te maken" in mijn scherm verschijnen. Telkens rij ik door en berekent het apparaat een nieuwe route. Uiteindelijk stop ik er maar mee. Een Q is niet geschikt voor fietspaden, althans voor veel ervan niet.
Eerder al heb ik Garmin Connect geactiveerd en daarop kan je tot in kleine details zelf een route maken en naar je toestel verzenden. Erg eenvoudig. Inmiddels via dat medium maar een eigen kortste route gemaakt. Ik ben benieuwd hoe dat zal bevallen. Vaak is het met een Q zo, dat je beter iets meer kilometers kan maken dan de kortste route doen. Maar ach, wat experimenteren is ook leuk.
Volgend weekend ga ik op en neer naar Tilburg, zo lijkt het nu, om de verjaardag van een vriende te vieren. Met de Q uiteraard. Hiervoor heb ik ook een route via Garmin Connect gemakt.
Voor de DuBeNeltour zal ik dat ook eens gaan doen. Dan kan ik goed bekijken of de wegen geschikt zijn.
Mooi mannenspul, die gadgets.

4 opmerkingen:

 1. Mijn ervaringen met de fietsersbond routeplanner zijn goed maar ik kijk de route meestal vantevoren nog even na in Google Earth zodat ik de voor een vm lastige stukken kan ontwijken... Je kunt trouwens kiezen voor een route die rekening houdt met lange en/of brede fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij is er geen betere routeplanner dan die van de fietsersbond, maar ook daar zitten nog wel foutjes in.

  Maar als ik het zo lees moet je vooral het automatisch herberekenen uitzetten! Nu heb je gefietst op de route die Garmin berekent: ik ken geen kaart die dat echt goed doet over langere afstanden.

  Ik zet vaak de optie aan "herberekenen toestaan?"; dan weet ik zeker dat dat niet per ongeluk gebeurt.

  Succes. (Het heeft mij ook heel wat tijd gekost om Garmin behoorlijk onder de knie te krijgen)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Paul en Henk-Jan,

  De routeplanner van de fb is inderdaad goed, het is een samenspel van (nog) niet goed met de Garmin kunnen omgaan en de juiste profielen kiezen. Ik heb net even nagekeken hoe de route van de fb nu precies liep, en dat is duidelijk anders dan die op de Garmin, terwijl ik juist deze route erop had overgezet. Wellicht dat daarmee ook nog wat fout gaat. Afijn, weer wat te leren, hoewel de Garmin connect ook heel prettig en nauwkeurig werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook mooi van de Fietsersbond routeplanner vind ik dat er een echte fietsroute wordt gepland. Over fietspaden dus. Je ziet dan bijvoorbeeld precies waar je de weg moet oversteken als je de fietspaden wilt blijven volgen. Dat is handig bij onbekende wegen, zeker als het moeilijk overzichtelijke situaties betreft.

  Het juist instellen van de planner-opties zodat de prettigste route wordt berekend, is natuurlijk van belang. Het loont de moeite om hier wat mee te experimenteren.

  Groet Marc

  BeantwoordenVerwijderen