Vandaag was ik met Edwin naar Dronten. Beide hadden we wat aan onderhoud te doen. Bovendien kleine verbeteringen laten uitvoeren. De Strada van Edwin lag het langst op de operatietafel. Daar gingen nieuwe veren in en bij die operatie constateerde de arts dat een klem waarmee de trapas vastzit was gebroken. De zevende, kennelijk. Nou ja verder wat kleine euvels.
Bij beide fietsen werd de kettingrol geïnspecteerd. Die in de Strada bleek een Ginkgo te zijn. Duurder en beter. Geen vernieuwing van de O ringen nodig. Bij mijn Quest een ander verhaal. Daarin zit een rol van eenvoudiger snit. De O ringen zijn nog goed, maar tandwiel en buitenkant zijn los van elkaar gekomen. Zit wat speling op. Nog niet vervangen, wel een nieuwe meegenomen, voor het geval dat. Ik heb vorig jaar een keer een gebroken tandwiel van de kettingrol gehad. Dat is niet fijn. Voor je doorhebt dat het dat is.....en toen moest ik nog 70 kilometer rijden. Dat ging wel, want ik had het gebroken tandwiel uit de rol gehaald. Dan fiets je met rol, zonder tandwiel. oordoppen in!
Daarnaast wilde ik een tilbeugel, want mijn Q moet tijdelijk is een aparte opvang. Lijkt wel een asielzoeker :)
Ik heb een hok voor haar gemaakt, waarin ze prima past, maar ik met haar goed van achteren op kunnen tillen om uit die benarde positie te halen.
Bijzonder om te zien hoe Theo dat doet. De kap van de derailleur gaat eraf, net als de achterste kettingbeschermer binnen. dan gaat hij met een arm door het derailleurgat en met de andere binnendoor.
Na eerst gaten geboord te hebben uiteraard.
Ik heb ook nieuwe rubbers voor de veerpoten meegenomen, want af en toe kleppert het bij pittige hobbels. Die leg ik er binnenkort in, als ik de wielen eruit haar voor een remcontrole. Dat is altijd goed om te doen na een winter waarin, ondanks dat het niet heel koud was, wel veel pekel is gestrooid.
Als laatste heb ik nieuwe pedalen gekocht. Ik rijd nu met SPD SL, racepedalen. Dat doe ik omdat daarbij de druk over je hele voorvoet wordt verdeeld en dan heb ik minder gauw last van pijnlijke voeten.
Maar met raceschoenen is het niet fijn lopen en bovendien slijten de plaatjes dan snel. Bij reguliere woon werkritten is dat geen probleem, want dan loop ik korte stukjes.
Maar binnenkort is mijn jaarlijkse voorjaarsfietsweek, met Edwin. Dan loop ik meer, tijdens pauzes en bij het arriveren bij de overnachtingsadressen.
Dus leg ik er MTB pedalen op, en neem ik mijn oude MTB schoenen, waarop het beter lopen is. In deze week fietsen we dagelijks rond 180 kilometer, maar aangezien het geen wedstrijd is, kan het goed met MTB pedalen. Bovendien heb ik er nu met een breder oppervlak, waarbij de druk wat meer is verdeeld en niet slechts bij de plaatjes te voelen is. Shimano A600, voor de kenners.
Altijd leuk om in Dronten te zijn en tijdens de reparatie met de mannen te praten. Over ontwikkelingen, ervaringen etc. Wat zit daar veel know how. Zo kregen we de raad om de stormstrip toch vooral op de voorkant geheel naar beneden door te trekken. Met een ruime uitleg over aerodynamica, waar ik na drie zinnen de draad al kwijt was, lichtte Theo het toe.
Toen ik thuiskwam, vroeg Marlene tot mijn verbazing of ik een nieuwe fiets ging kopen. Nou, ik antwoordde dat, als ik tot mijn pensioen op mijn huidige werkplek kan blijven werken, ik er een nieuwe twee keer uithaal, door mijn woonwerk vergoeding.
Maar goed, de Q bevalt nog prima tot nu toe. Mocht er ooit een nieuwe komen, dan denk ik nu aan een Strada, carbon uiteraard. Mijn snelheden zijn niet zo hoog dat die een Quest vergen. Zeker geen DF. Heel misschien een Quatro, maar die zal zich nog moeten bewijzen.
Verder was het een mooie dag om te fietsen. Heen licht wind tegen en terug licht wind mee. Dat is lekkerder dan andersom. Bovendien af en toe een lekker zonnetje. het leek wel Lente!
Ik woon in een gebied waar het vaak behoorlijk waait. Ik denk dat een Quest dan ook bij lagere snelheden behoorlijk in het voordeel is tov een Strada. En in dergelijk winderig buitengebied denk ik dat er met een DF weinig voordeel te behalen valt tov een Quest. De open wielkasten en kortere staart zijn b.v. nadeliger. Of het kleinere frontaal oppervlak en de aerodynamisch betere smurfenmuts dat volledig compenseren is nog maar de vraag. Het grootste voordeel van de DF zit in de stijvere constructie/aandrijving en het lagere gewicht, maar ook dat verschil zal met een nieuwe Quest niet zo groot zijn. Dat is althans mijn mening en ook wel af te lezen uit ritten op Strava als er een vermogensmeter wordt gebruikt.
BeantwoordenVerwijderenOp een Duits blog las ik dat bij deze rijder de DF gemiddeld (na een jaar fietsen) 2,7km/u sneller was dan de Quest.
VerwijderenDat klopt Wim, dat is Liegender Robert. Hij heeft wel een heel bijzondere route naar zijn werk, grotendeels door stedelijk gebied. En zijn DF is nog een paar keer kg lichter dan normaal. En daarnaast had hij niet de allernieuwste (stijvere) Quest. Ik denk dat het voordeel dus vooral zit in het gewicht en de stijvere aandrijving en niet in de stroomlijn. Op het Duitse Forum kun je ook diverse berichten vinden van Clement Pilette (uit Nederland) die met zijn DF niet sneller is dan met zijn Quest XS en in de winter zelfs langzamer met zijn DF. Clement Pilette rijdt met vermogensmeter en houdt alle ritten uitvoerig bij.
VerwijderenNou nou, als jullie Robert Frischemeier bedoelen denk ik er het mijne over. Op Strava heeft hij nu gemiddelden staan die ik niet in verband kan brengen met wat er over de DF wordt gezegd en geschreven. Kan liggen aan verschil tussen winter en zomer, maar dat is dan wel erg groot bij hem.
VerwijderenDat zegt veel over zijn route Casper. Hij rijdt 46 km enkele reis door stedelijk gebied met voortdurend stoppen en optrekken. Onder deze omstandigheden is een DF wel de beste Velomobiel denk ik. Maar bij goed weer is een M5 High Racer of vergelijkbare fiets wellicht sneller.
VerwijderenMee eens Piet, en dat alle omstandigheden van invloed zijn op de gemiddelde snelheid, houdt het ook interessant.
Verwijderen@Casper Zoals Wim al aanhaalde, deze blogpost van Liegender Robert beschrijft de feitelijke verschillen die bij de ene typische route (Robert) tot een groter praktisch snelheidsverschil leiden dan bij de andere (Clément).
Robert laat dat voor zijn route trouwens heel gedetailleerd zien in enkele jaargrafieken waardoor je door het jaar heen goed de verschillen kan zien:
2015, Carbon Quest en DFxl
2014, Carbon Quest
2008 tm 2012
Je 'beste' keuze op een bepaald moment hangt dus van (objectief) je omstandigheden en (subjectief) je persoonlijke voorkeuren af. Hoe lang dat moment aanhoudt is natuurlijk altijd maar de vraag.
Groet,
Marc
Mijn ervaring is dat mijn df XL tov mijn carbon quest ten alle tijden sneller is. Ook in de winter en met veel wind. Hier in Zeeland rijd ik dagelijks over dammen en bruggen. Ook een DF kan zeilen zoals een quest.
BeantwoordenVerwijderenHet verhaal van Robert kan ik uit eigen ervaring bevestigen.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenIk ga heerlijk alles uitproberen wat er dan op de markt is, als ik over 4-6 jaar (of 95.000 km) toe ben aan een nieuwe fiets. Niet vooraf kiezen, maar alles ervaren en afwegen. En dan een fiets kopen voor de volgende 12 jaar /200.000 km
BeantwoordenVerwijderenuiteraard, dat bedoel ik da ook met als ik NU zou kiezen.......
VerwijderenHelemaal mee eens Kees. Eigenlijk zou je een week lang een velomobiel moeten huren en onder allerlei omstandigheden uitproberen. Een proefrit valt vaak tegen, de fiets is niet optimaal ingesteld, je moet wennen aan de fiets enz.
BeantwoordenVerwijderen