Pagina's

vrijdag 18 maart 2016

Menu

Nee, geen dieet en ik ben ook niet allergisch. Door de blogpost van Belle was ik al op het spoor van de vitaminepillen gezet en dat werkt, kan ik na een paar weken wel constateren.
Ik had er last van dat als ik meerdere dagen achter elkaar fietste, dat mijn bovenbenen stram en stijf waren. Nu is dat al veel  minder. Vandaag bijvoorbeeld heb ik voor de derde achtereenvolgende dag mijn woon-werk rit gequest. En de laatste terugrit ging gewoon met 30 gemiddeld. Normaal laat ik er een dag tussen zitten.
Nu eet ik normaal gesproken al behoorlijk gezond. Weinig vlees, nauwelijks snoepen en niet of nauwelijks aan de chips. Wel op onze LOL zondag gebak, uiteraard.
Verder elke dag verse groente.
De laatste weken eet ik elke dag 2 eieren. Dat komt mede doordat we 12 kippen hebben die er samen 10 per dag leggen. Al jaren geleden heb ik eens iets gelezen over het aanvullen van eiwitten bij duursport en dat dit met eieren heel goed kan. Met al die eieren een mooi moment om te testen. Bij de afstanden die rijd, ruim 40 enkele reis en in straf tempo, is het verbruik van eiwit behoorlijk en dat is moeilijk aan te vullen met een normaal menu.
Verder eet ik dagelijks noten en fruit.
Bij de warme maaltijd beperkt rijst, pasta of aardappels. Allemaal koolhydraten waarvan we er minder nodig hebben dan we denken.
Door fruit, noten en eieren te eten, heb ik minder brood bij me.

Het lijkt te werken. Ik voel me fitter, ben sneller hersteld na een rit, ook als ik intervaltraining doe en ik heb veel minder last van stijfheid.

Nu zijn er allemaal eetgoeroes die van alles promoten en de ene trend is nog niet voorbij of de andere is al begonnen. Ik ben meer van de praktijk en uitproberen wat lekker is en wat effect heeft.

Mijn menu bevalt me tot nu toe goed en heeft hopelijk langdurig effect.

10 opmerkingen:

 1. Ik gebruik al jaren in de donkere maanden 1 supplement vitamine D3 per dag van 25mcg (1000 IE). Na het lezen van de blog van Belle ben ik 2 supplementen per dag van 25mcg gaan gebruiken. En warempel, ik ervaar dezelfde effecten die jij beschrijft. Ik eet ook veel noten en bij lange ritten amandelen (24% eiwit). Blijkbaar heeft dat de schaarste opgedreven, want de prijzen bij de Lidl zijn sinds kort behoorlijk verhoogd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Welke vitaminen slik jij Casper? Welke hoeveelheid?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Wim, ik heb gekozen voor Supradyn vital 50+. Gewoon omdat daarin alle vitaminen in de benodigde hoeveelheid adh zitten. 1 tablet per dag.

   Verwijderen
 3. Dat doe je goed, mooi om te horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In Supradyn Vital 50+ zit maar 5 microgram vitamine D. Dat is veel te weinig om een eventueel tekort aan vitamine D mee aan te vullen. Het Voedingscentrum adviseert 10 mcg aan mensen zonder tekort. https://kampeerwijzer.wordpress.com/2016/01/29/vitamine-d-tekort-te-lijf/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof je direct, Belle. Ik heb echter geen schrikbarend tekort en ik heb de indruk dat deze hoeveelheid voldoende is. In onze voeding zit het ook, weliswaar minimaal, en de zon begint weer te schijnen :)

   Verwijderen
 5. Altijd wel leuk om je af te vragen waar wij mensen voor gemaakt zijn om te eten. Ikzelf geloof in (ongeraffineerd) plantaardig eten. Koolhydraten hebben bij sommige mensen een slechte reputatie gekregen, echter de ene koolhydraat is de andere nog niet en we hebben toch energie nodig. Ikzelf geloof er niet in dat aardappelen, rijst enz. zo slecht voor je zijn. Maar goed, ieder het zijne.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha PLW, ik zeg niet dat het slecht is, maar dat we niet zoveel nodig hebben als de meeste mensen denken.

   Verwijderen
  2. Hallo Casper,
   Dat dacht ik al dat jij koolhydraten niet slecht vindt:).
   Je moest eens weten in wat voor een hardnekkige discussies je terecht kunt raken als het om koolhydraten gaat omdat mensen suikers op 1 hoop gooien.
   grt,
   Peter

   Verwijderen
 6. Tekorten moeten worden aangevuld, waar mogelijk zonder pillen. In het geval van vitamine D levert de zon ons ruim voldoende. Maar dan moeten we ons niet verstoppen in velomobielen, achter nekwarmers en onder allerlei hoofddeksels.

  BeantwoordenVerwijderen