Pagina's

dinsdag 15 januari 2013

snow patrol

Chasing cars, dat leek het wel vandaag. Zoveel auto's op de weg, die makkelijk bij te houden waren, ik heb het niet eerder meegemaakt.
Lang nagedacht of ik wel zou gaan rijden vandaag. valk voor het slapen gaan gisteravond nog weeronline.nl bekeken. De sneeuwval in de ochtend zou meevallen op mijn ww rit. Dat was ook zo, tot ik dichter bij Almelo kwam. het rijden ging echter nog goed, slechts 1o minuten langer erover gedaan, meestens door rustig te rijden, voorzichtig de bochten door enzo. Na de middag zou de sneeuwval veel minder worden.

Dat viel dus erg tegen. Het bleef maar door sneeuwen, niet erg hard, maar wel gestaag. Daarom besloot ik maar eerder terug te gaan, om zolang mogelijk in daglicht te kunnen rijden. Net na vieren vertrokken, er is altijd wel iets dat echt eerder vertrekken tegen houdt, helaas.

Er lag al een aardige laag sneeuw op mijn Q, zo'n 4 cm. Met enige spanning in mijn lijf ingestapt, het was tenslotte mijn eerste echte sneeuwrit in Q en dan 49 kilometer. Bij vertrek ging het redelijk goed, best schone wegen en fietspaden in Twente. Wel een tandje lager verzet, want je zit zo in een slip.

Na een aantal kilometers, zo'n 10, werd het al wel wat zwaarder. ik heb de Kojaks er nog op liggen voor, die snijden lekker door de verse sneeuw. Achterop een Big Apple, op 5 bar. Rijdt goed weg vanuit stilstand op een gladde weg. Op fietspaden is het wat lastig fietsen, want je ziet de berm minder goed. op deze route hebben nog weinig fietsers gereden, dus maagdelijk witte ondergrond.

Op de grens van gemeente Lochem wordt het slechter. Er is, in tegenstelling tot Twente, nog niets gedaan aan sneeuwvrij maken. Dat betekent ploeteren in verse sneeuw van 4 tot 7 cm. Wielkasten lopen vol sneeuw, blijkt in scherpere bochten. af en toe maar weet een tandje lager en dan weer hoger. Snelheid zakt tot onder 20. In Lochem zelf ook nog niets gedaan, zelfs autowegen zijn erg slecht.
Na Lochem blijft het slecht, behalve onder de bomen, dan valt het weer mee. Pas op de rotonde 500 meter van mijn huis is het fietspad geborsteld en goed berijdbaar.

Een bijzondere ervaring, zo'n eind in de sneeuw. Een half uur langer over de terugweg gedaan. Wel een voldaan gevoel: ik heb het toch maar voor elkaar. Vanochtend bij aankomst op het parkeerdek op mijn werk, zag ik al wat verbaasde gezichten van collega's.  Onderweg ook wel van die blikken: is die man wel goed snik? ja, die man is goed snik, want hij geniet van het leven!

Nu nog een mooie schaatstocht een van de komende dagen en mijn winter is niet meer stuk te krijgen.

10 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar. Ik werd ook voor gek verklaard door die enkeling die het waagde met de auto naar het werk te komen.
  Groeten van 'De Bak' http://redstrada.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knappe actie, Casper.

  Ik ging pas om 17::00uur weg uit Zutphen en mijn route is natuurlijk niets vergeleken bij die 69 van jou, maar 15km door de sneeuw fietsen vond ik toch ook nog wel heel wat.

  Er lag op sommige plaatsen toch wel een behoorlijke laag, maar het ging uiteindelijk best goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik was er van uitgegaan dat na de middag het niet meer zou sneeuwen, wel dus, op mijn route.

   Verwijderen
 3. mooie actie (en zo te lezen heb je je kap geen enkel moment gemist ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, kap niet gemist, Ekoi helm met vizier volstaat, wel dik inpakken vanaf de schouders.

   Verwijderen
 4. ik had pech, ik moest met de trein :-( , de Strada bleef ongebruikt in de garage.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Paul, die pech heb ik morgen en volgende week bijna de hele week. Balen, dus.

   Verwijderen
 5. Zo doe je dat. Laat je niet gek maken, wat anderen er van vinden. Verstand gebruiken en gewoon gaan.
  Het enigste waar je rekening mee moet houden is dat je er langer over doet en je gebruikt meer energie.
  Neem de tijd en goed eten dus. Kleden voor de laatste kilometer en niet de eerste ;-)
  Verder niks aan de hand.

  Het helpt nog iets als je die Big Apple tussen 4-4,5 bar houdt. Meer grip, meer komfort en iets minder snel lek.

  Toegegeven de kap is nu wel lekker warm, maar het vizier is door aanvriezen permanent kompleet ondoorzichtig. Op een kier rijden is een onder drukke en donkere omstandigheden een hachelijke zaak.
  Nu is een warme skihelm met skibril en col voor de mond toch wel een stuk veiliger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb genoeg aan mijn Ekoi met vizier. Investeren betaalt zich nu uit: goede onderkleding, verwarmde zooltjes in de schoenen, fietshandschoenen (niet van die dikke)

   Verwijderen