Pagina's

zondag 10 juni 2012

wederom Cruijffiaanse ervaring

Je gaat het pas zien als je het door hebt. Die ervaring had ik vanochtend. Ik wilde twee dingen doen: testen of ik met de Taifun kon klimmen met het grote blad voor ( er zit geen voorderailleur op) en een route die ik dinsdag nodig heb en op de Garmin heb gezet deels fietsen.

Welnu, dat klimmen ging prima, de Posbank op van de kant van Rozendaal; dat gedeelte bevat twee keer een klim. Ging goed, zelfs racefietsers voor kunnen blijven. Geen investering nodig voor een nieuwe neuspijp, derailleur heb ik nog liggen.

De tweede test, een route die ik via de routeplanner van de fietsersbond gemaakt heb en op de Garmin gezet. Ik ga namelijk dinsdagavond naar Zeist, een tweedaagse voor het werk. Mooie tocht erheen door de bossen en velden.
Tot nu toe was het me nog niet gelukt een route goed erop te krijgen. Nu wel. Wat heb ik anders gedaan? Bij het aanzetten van de Garmin selecteer ik de route en klik ik op navigeer. Dat zou moeten werken. Niet dus. even wat zitten rommelen, midden op de Cortenoeversebrug. Navigeer alleen is onvoldoende, ik kies nu voor 'kopieer naar kaart' Dat blijkt het ei van Columbus. Nu ik het door heb, zie ik het; zelfs letterlijk op de kaart. Tsjonge jonge, dat ik dat niet eerder zag........

3 opmerkingen:

 1. In Nederland heb ik maar een bult gevonden die een kleiner voorblad noodzakelijk maakt. De Holterberg. Maar misschien dat ik die nu ook wel op het middenblad kan nemen.

  Mijn voorkeur gaat uit naar het navigeren via een vaste track. Routeren onderweg werkt voor auto's meestal probleemloos, maar met de fiets wordt je nog wel eens met een kluitje het riet in gestuurd. (J.C.)
  In lussen, dwars door drukke steden of juist enorm touristische fietspaden terwijl er een snelle weg parallel aan loopt.

  Je kan tracks samenstellen via anderen die je al eens voorgingen en ze publiceren via internet. Of uitstippelen op de computer. Soms laat ik eerst een route berekenen, leg die her en der om naar mijn behoefte en stippel daar overheen een track/kruimelspoor. Die zet ik dan weer over naar mijn GPS.
  Wat je op de computer als route hebt wil nog niet zeggen dat je GPS dezelfde route berekent. Er kan een andere kaart in zitten of andere algoritmes gebruikt worden.
  De fietskaart Onroute moet je b.v. je GPS instellen op snelwegen voor de fiets omdat ze er van uitgaan dat je de kaart uitsluitend voor de fiets gebruikt. Dus de snelste route berekent hij alleen als je Snelwegen NIET uitschakeld. Normaal doe je dat wel bij route berekening voor fietsen Anders ga je over de A1 naar Zeist......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Theo,

   De Holterberg is niet steiler dan de Posbank, weet ik uit ervaring. Zondag heb je dat dus net gemist.
   En die routes, ja, dat is wat. Gelukkig heb ik het nu door op de Garmin en bijbehorende Mapsource. er staaan dus dezelfde kaarten op. Die A1 hoef ik dus niet te nemen. Zondag een stukje voorgefietst op mijn route en het klopte helemaal met wat ik gepland had. morgenavond ga ik de hele doen. Zal het daarna laten weten.

   Verwijderen
 2. Wat een gehannes met die Garmin edge van je. Ik denk ik dat die simpele Garmin Etrex van mij toch maar niet inruil voor de Garmin Edge 800.

  BeantwoordenVerwijderen