Pagina's

zondag 11 maart 2012

self supporting en RIS

Onlangs 3 avonden gehad op zondag, waarop we mochten terugkijken op vervlogen tijden met Wim en Kees, van Kooten en de Bie, dus. Mooie beelden, scenes, interviews etc. Ik moest eraan denken vandaag tijdens het rijden in de Q. Ik heb een Platinum Solar Charger gekocht, met korting via de fietsersbond ( www.a-solar.eu) . Met dit ingenieuse, lichtgewicht zonnecelletje kan ik onderweg mijn smartphone, netbook en Garmin navigatie opladen, met energie uit de grote gele batterij. Geen stopcontacten meer nodig. Volledig selfsupporting, zou Walter de la Rochebrune, een typetje van Wim de Bie, zeggen.
Het ding is in 12 tot 16 uur opgeladen via de zon, of in luttele uren, via de usb aan een pc of stopcontact. Daarna in een paar uur je apparaat geladen. Fantastisch onderweg te doen, dat opladen. Ik ga het ding met klitteband ergens in het dashboard plaatsen, zodat ie overdag tijdens het rijden kan opladen. Overigens doet ie dat ook gewoon in de vensterbank, zon of geen zon.

Vandaag een ritje in de ochtend gemaakt. Niet te lang want mijn zoon uit Utrecht is op bezoek. Normaal slaapt ie wel uit, vandaag was ie al wakker toen ik net de deur uit was.
Een relatief korte rit dus, 47 kilometer. Even op en neer van Zutphen naar Deventer, langs de IJssel heen en over Wilp, Voorst, Empe, Tonden en Voorstonden terug. Lekker kunnen doortrappen op de buitenwegen, veelal rond de 40 kunnen rijden. Door de stukjes dorpskern er tussen is mijn gemiddelde op 32 blijven hangen. Wel het hoogste tot nu toe, maar ik denk zonder die vertragingen van dorpskernen er wel 35 uit te kunnen halen. Voor mij behoorlijk snel.
Komende week nog mooier weer, dus gewoon 2 wwv ritten maken. Benieuwd wat dan de snelheden zullen zijn.
En aanstaande zaterdag eindelijk eens naar velomobiel, met escorte van @mavawa en misschien @nico.
Er zitten dus weer bijna 400 kilometer in het verschiet, komende week.

Een nagekomen bericht. Vorige week met LOL een RIS live gezien, waarvan het beeld hieronder volgt. @haayman kon het niet laten tussen Dieren en Laag Soeren, bij een wel erg vervelende racefietser. Deze man gunde ons eigenlijk het fietspad niet, probeerde weg te komen maar.......niet gelukt dus.

2 opmerkingen:

 1. Hee Casper, ik kan me deze RIS ook nog herinneren, maar vergeet niet dat deze bukker eerst zelf 15 liggers, roeiers en velomobielen heeft ingehaald voordat ie werd geRISt!!
  Zeker te weten de dag van zijn leven, ik ben benieuwd wat hij die dag op zijn BLOG heeft geschreven....

  lorenz

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Over die zonnecel. Wij hebben 2 accu's met een tas met flexibele zonnecel. Samen zo'n 4000 mAh.
  Vorig jaar rondje Nederland gemaakt. Zo veel mogelijk op natuurcampings gestaan. Daarbij waren de accu's onontbeerlijk. De laptop kon ik met wat 'geleend' stroom her en der nog wel aan de praat houden. De GPS heeft penlights, overal verkrijgbaar. Maar te telefoons moesten aan de accu's.
  Dat valt best nog tegen. Als de accu redelijk leeg is (2x een telefoon opladen) dan gaat het laden met uitsluitend zonnecellen een langdurige questie worden. Een dag is niet lang genoeg. Ook niet met een hele volle zon er op.
  Ik had de cel aan de zijkant van de radical aanhanger zitten. Afhankelijk welke kant we op gingen.
  Zo optimaal mogelijk in de zon dus. (hoek ca 30 graden) Toch was dat niet voldoende. Er moest zodra de gelegenheid zich voor deed toch bijgeladen worden met een USB lader.
  Om een dag te door te komen is zo'n accu wel handig als 'bijlader' van de eigen accu van een toestel.

  Op de staart van mijn Alleweder had ik ook een redelijk groot zonnepaneel (5W) zitten. Deze stond permanent in verbinding met een kleine 4A12V loodgelaccu. Ook dit paneel kon de accu slechts op spanning houden. Een GPS of telefoon lukt nog wel, maar verlichting verbruikt te veel. Maar eenmaal (gedeeltelijk) ontladen ben je wel een dag of twee onder ideale (lees niet fietsend) omstandigheden bezig er weer enigsinds spanning in te krijgen met uistluitend de het zonnepaneel. Met winterdag kan je het wel helemaal vergeten. De accu zal langzaam leeg getrokken worden.

  BeantwoordenVerwijderen