Pagina's

vrijdag 2 maart 2012

vooruitgang

Daar moest ik aan denken onderweg op de fiets vanochtend. Als je 1.43 uur en een paar seconden op de fiets zit, oh nee, in de Q ligt, heb je nogal wat tijd om over dingen na te denken. De vooruitgang ging in mijn hoofd over de progressie (ander woord, zelfde betekenis) die ik doormaak als velomobieler. Daar waar ik in de winter af en toe dacht: waar ben ik in godsnaam mee bezig, is het nu gelukkig weer doorgaans genieten. Mijn snelheid was in de donkerste dagen soms maar 26 gemiddeld. En ik bleef het maar vergelijken met de racefiets, waarop ik gemiddeld zo'n 29 per uur reed.
Maar, de temperatuur stijgt, de snelheid gaat omhoog. Ik zit nu net boven de 31 gemiddeld per uur, op een afstand van 53,6 vanochtend en vanwege het mooie weer 69 vanmiddag.
Heerlijk in de zon vanmiddag, was het weer sungazing.

Ook de ervaring telt mee. Ik neem bochten anders dan in het begin, weet waar en wanneer ik kan stoppen met trappen om zonder te remmen een rotonde te nemen.

Technisch zijn er kleine aanpassingen als nieuwe kettingrollen, schone wielen en remmen (dat scheelt wrijving), bandenspanning maakt verschil, etc.

Met dat woord progressie dwaalde ik ook even af naar de politiek. Links heette vroeger progressief. Ik merk er nu maar bar weinig van. Waar zie en lees je nog vernieuwende geluiden? Soms zelfs meer bij rechts.
Niet toevallig waarschijnlijk, las ik vandaag in Slow Management een artikel over vernieuwing & verandering, naar aanleiding van dat nu de kinderen van de flower power ouders inmiddels het roer aan het overnemen zijn. Deze mensen doen en denken radicaal anders dan de oude garde. De teneur is: laat het uit de mensen komen. Occupy wordt genoemd als nieuwe beweging, die serieus genomen moet worden.
Terug naar de ligfiets en velomobiel. Ooit vernieuwend en door doorontwikkeling nog steeds een progressieve vorm van voortbewegen.
Mooi te zien op het blog van Paul van Roekel dat zijn werkgever ruimte maakt om 3 velomobielen te kunnen stallen.
We zijn tenslotte ambassadeurs van schoner leven en meer bewegen.

Laten we dat zo houden.

1 opmerking:

  1. Goeie post Casper, helemaal mee eens. We inspireren anderen door zelf het voorbeeld te geven.

    BeantwoordenVerwijderen