Pagina's

woensdag 15 februari 2017

RIStime en een lage 33er

Jawel lieve mensen, de temperaturen zijn weer gestegen. Dat is te merken aan het humeur van de meeste mensen die ik ontmoet. Een beetje een lenteachtige sfeer.
Het is ook te merken aan het aantal racefietsers op de weg. Op de terugweg vanmiddag heb ik een vijftal rissen kunnen doen. Ik vermoed dat veel racefietsers met oortjes in rijden, niet om vanuit de volgwagen vooruit geschreeuwd te worden, maar met muziek. Een aantal keer heb ik flink moeten claxonneren om erlangs te kunnen.
Als ik dan nu naar mijn snelheidsgrafiek op ridewithgps kijk, is goed te zien dat ik hele stukken rond en boven de veertig heb gereden. Vast rondom die rissen.
Ook goed te zien, is een zestal punten waarop de snelheid naar nul of net erboven zakt. De plekken waar ik moet oversteken of een rotonde moet nemen. Dat zijn dan uiteraard de punten waar de gemiddelde snelheid omlaag gehaald wordt. Zeker omdat ik die 42 kilo (netto, zonder tassen) weer op gang moet brengen. Naast die zes, zijn er ook  wat kleinere dipjes te zien, de bruggen, dorpskernen enzo waar ik door en over moet.
Big data (geintje) om te analyseren en een nieuwe velomobiel te verantwoorden.

Dan die lage 33er. Sven Kramer zou zich doodschamen met zo'n rondetijd, maar ik niet! 33.3 gemiddeld op de terugreis, over 41 kilometer. Daar kan ik mee thuiskomen, vind ik zelf.
Morgen zal ik de benen wel voelen, maar dat heb ik er wel voor over.

Overigens is het na een koude periode, zelfs vanochtend nog vertrokken met -1 op de thermometer, natuurlijk heerlijk om weer met wat hogere temperaturen te mogen rijden. Eindelijk weer de korte broek en alleen een shirt aan.

5 opmerkingen:

 1. Ja,Ja, wrijf het er ook nog maar eens in......Zal ik nog wel een tijd met die spikes rondrijden.......☺

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, er zijn er dus nog die 'lentebenen' voelen. Ik zit deze week met ruim 100 km aan dik 32 gemiddeld. Voor de dagelijkse route is dat niet mis. Ook hier opvallend veel racefietsers op de weg. Ze komen tevoorschijn zoals krokussen met de zon ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 32 gemiddeld in een e-Orca is heel behoorlijk, maar als ik het goed heb over een enkele reisafstand van 17-18 km? Casper rijdt volgens Strava een enkele reisafstand van ca. 40 km. Dat maakt wel behoorlijk wat verschil. Over korte afstanden kan je een flinke boost geven wat op langere afstanden niet vol te houden is. Ook maakt het veel verschil of je (bijna) dagelijks naar je werk fietst of "slechts" 1 of 2 keer per week. Echte kilometervreters moeten gewoon energie sparen tijdens het fietsen. Dit alles gezegd hebbende als niet woonwerkverkeer fietser, maar wel redelijke kilometervreter over wat langere afstanden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Piet! Enkele reisafstand in mijn geval 36,5 km, en bij 5x/week fietsen voel je op vrijdag duidelijk dat je heel de week gefietst hebt, zeker in de winterperiode, als de temperaturen lager zijn, de rolweerstand extra groot door de spikes en je 2x door het donker moet rijden. Nu de terugrit al in het licht gaat scheelt dat voor het gevoel gelijk iets, al is dat niet meetbaar in snelheid........

   Verwijderen
  2. Hoogtemeters en spijkerbanden heb ik niet eens aan gedacht Adri. Eigenlijk is het gewoon beulswerk wat jij daar uitvoert!

   Verwijderen