Pagina's

dinsdag 27 oktober 2015

Freewheelen en plaatjes

Om met het tweede te beginnen, dit is wat ik 's morgens regelmatig zie als ik naar mijn werk fiets. Mooi sfeerbeeld, toch? Het is langs de IJssel, ter hoogte van Dieren.

dan het freewheel. Bij een bezoek aan vm.nl zei Theo al dat ie aan het geluid van mijn achterwiel hoorde dat het freewheel het zou gaan begeven. Niet direct, maar wel in de gaten houden. Begin van het jaar zat het eens heel vast en heb ik het met kruipolie losgekregen.
Nu kon ik na een stop ineens niet meer vooruit komen, gisteren. trappen wel, maar het pakte niet meer. na een twintigtal seconden wel weer. Even schrikken, want je zou maar stil komen staan met een Q.
verder naar het werk gefietst, met nog eenmaal een doortrapmomentje.
's Middags weer voor de thuisreis ingestapt en niets ging meer. Na een tweetal minuten gelukkig wel weer. Nergens iets in de buurt om ff snel kruipolie te halen. Ik bedacht me dat als ik maar druk op de trappers zou houden, het freewheel wel goed zou blijven zitten. dat is een kwestie van wennen, want bij een stop is je eerste reactie toch je benen stilhouden.
Nou ja, het is gelukt om thuis te komen, weliswaar in een matig tempo, maar na enige gewenning is het goed gegaan met het op druk houden. Kost wel wat inspanning in de bovenbenen. Bij afremmen moet je dan blijven trappen.
Thuis weer kruipolie erin om de boel weer op gang te helpen, wat is gelukt. Ook een freewheel besteld bij vm.nl, want het is een aangepaste versie, niet in de winkel verkrijgbaar.
Nico gaat me helpen het erin te zetten, en dan ook maar gelijk nieuwe ketting en cassette. Goed de kunst afkijken, want dan kan ik het de volgende keer zelf, dat freewheel bedoel ik. Ketting en cassette heb ik vaker gedaan op racefiets en MTB.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Casper,

  Om dit soort ellende te voorkomen heb ik het freewheel preventief vervangen na 30.000 km, het is prima zelf te doen, geen kunst aan!
  Succes bij het afkijken.........☺

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch erg vervelend.. Rijdend met de gedachte dat je stil kan komen te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch erg vervelend.. Rijdend met de gedachte dat je stil kan komen te staan.

  BeantwoordenVerwijderen