Pagina's

maandag 18 mei 2015

puur onwetenschappelijke vergelijkende bandentest

Jawel mensen, echt niet wetenschappelijk onderbouwd, maar wel proefondervindelijk ervaren. Ik heb niet zoals Clement Pilette een vermogensmeter, niet zoals Wim Schermer een pendel. Wat heb ik wel? De praktijk, en niet mer dan dat. In die praktijk heb ik onlangs al eens 4 achterbanden met elkaar vergeleken, met niet heel veel snelheidsverschil onderling, wel verschil in comfort en beleving.

Twee weken geleden heb ik een week met Edwin gefietst. Hij in een carbon Strada, ik in een glasvezel Quest. Het verschil in gewicht werd opgeheven door de meer kilo's bagage die Edwin bij zich had. Hij 15, ik 9.
Wat hield de test in? Nou ja, we hebben erg veel geklommen, dus ook erg veel gedaald. Bij dat dalen was er weinig verschil in snelheid tussen ons. Soms was ik wat sneller, maar dat kan ook liggen aan dat ik net een trap meer deed dan Edwin.

Wat is er dan met de banden? Edwin rijdt altijd op Marathon plus, nu de nieuwste versie. Ik reed die week op F lites voor en en Allmotion van Schwalbe (ook Marathon)  achter. Dus, conclusie uit deze niet wetenschapelijke test: Marathon plus is even snel als F lite. Wie het tegendeel durft beweren komt maar eens een LOL rit doen. Dan pakken we de Posbank of de Holterberg vanwege de afdaling.

Levensduur en kilometerprijs, daar zit dan wel weer een flink verschil in.

17 opmerkingen:

 1. Ook in het comfort zit een flink verschil tussen die twee banden.

  Voor een goede vergelijkende test zouden we volgens mij het beste de Peeskesweg richting 's Heerenberg kunnen nemen, daar kun je het langst uitrollen. Het gaat namelijk niet alleen om de eerste snelle meters, maar om de hele afstand tot stilstand. Lijkt mij wel eens leuk en leerzaam om te doen. Iedereen achtereen vanaf de top uitrollen en maar kijken waar we uitkomen. Eventueel nog een keer naar boven om banden te wisselen (...) en dan nog een keer testen.

  Groet,
  Marc

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een goed idee, Marc. Wat is volgens jou het verschil in comfort?

   Verwijderen
 2. Mijn ervaring overde Almotion is wat minder. Jarenlang heb ik met de Furious Fred gereden en nu sinds minderd an 3000 km de Almotion. Veel verschil in comfort is er niet. De Fred heeft als voordeel dat je er wat gemakkelijker door bos paden kruist. Wel weer logisch voor een MTB band. Echter toeval of niet binnen 2500 kilometer 3 x lek gereden. Dat wat ik vrij zelden met een achterband heb en nu 3 x achter elkaar. Benieuwd of anderen dat ook ervaren.

  gr Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik rijd nu ruim 3400 km lekvrij met Almotion en Shredda

   Verwijderen
  2. Questikel, Ik mag aannemen dat de laatste versie Furious Fred hebt? Dan is er ook nog een FF met anti lek.
   Ik heb een FF oude versie gehad (rond 2010) Die was meer lek dan dat ik er mee gereden heb. Afgelopen winter zonder 1 lek 7000 km (en nog niet versleten) met FF. Dus ervaringen leggen mijlenver uit elkaar.
   De Almotion heb ik ca. 2000 km er onder gehad. Lekker comfortabele band. Ook best wel vlot. Sneller dan de FF denk ik. Maar ligt natuurlijk aan waar en wanneer je er mee fietst. Ook wat wil je er mee bereiken. Ik denk dat de FF een streepje sneller is onder wedstrijdomstandigheden omdat hij simpelweg veel lichter en dunner is.
   Helaas is de Almotion met vakantie bepakking voor mij net een maatje te groot en loopt dan aan.

   Verwijderen
 3. Als 'gevoelsmens' ben ik natuurlijk dol op onwetenschappelijk onderzoek, op proefondervindelijk ervaren/ontdekken en op 'het gevoel hebben dat iets beter/sneller is'.

  Ik heb namelijk het gevoel dat de Durano+ niet of nauwelijks sneller zijn dan de GreenGuards. Maar ja, kun je nieuwe banden eigenlijk wel vergelijken met >10.000km-oude-banden.......?

  Heerlijk al die onzekerheden en gewijzigde variabelen, waardoor er op geen enkele manier op een goede manier conclusies kunnen worden getrokken.

  Ik zeg: Ga gewoon op je gevoel af en blijf lekker fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Ik heb nog nooit met F-lites gereden, dus ik ga niet beweren dat het comfort vergelijkbaar is. Wat ik wel weet, is dat de wangen van de nieuwe versie Marathon Plus een stuk soepeler zijn dan die van de oudere versies. En daarmee is het comfort en de rolweerstand een stuk verbeterd. En wat prijs betreft, eerder betaalde je bijna €40,-- voor een band, op dit moment nog geen €25,- (voor een 20 x 1.75)

   Groeten, Edwin.

   Verwijderen
  3. En is er nog een manier om te zien of je een "nieuwe" of "oude" generatie Marathon Plus band hebt/koopt? Ik heb zeker nog de oude generatie (niet te verslijten), maar als ik nieuwe koop wil ik zeker weten dat het geen oude voorraad is :-)

   Verwijderen
  4. Sjoerd, als je ze koopt, zou de verkoper het je moeten kunnen vertellen. Misschien laten zien dor zijn eigen inkoopfactuur?

   Verwijderen
  5. @Sjoerd: het profiel van de 2014 is totaal anders. Even googelen en dan bij de afbeeldingen kijken. Is echt overduidelijk.
   Bij de oude versies 'zitten' in het midden van de band blokjes die recht tegenover elkaar 'liggen', bij de 2014 zie je duidelijk schuine lijnen/blokjes in het midden van de band.

   Verwijderen
  6. Top! Daar heb ik wat aan! Dank!

   Verwijderen
 4. Als ik hard wil klimmen en veilig/hard wil dalen pak ik de SWorks met Ligtweights/Dugast tubes en laat ik de Q of straks DF lekker in de garage staan. Ritje wind tegen kun je het verschil meten daar spreekt alleen de lucht- en rolweerstand een rol

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat is natuurlijk beter klimmen dan een velomobiel. We kwamen ook tot de conclusie dit niet meer te doen voortaan.

   Verwijderen
 5. Casper, Een vergelijking zoals jij stelt is natuurlijk wel erg kort door de bocht, maar misschien juist met opzet om reacties los te krijgen. ;-)
  Je gaat voorbij aan het feit dat het 2 totaal verschillende fietsen, berijders en belading is.
  Alleen het feit dat jullie dezelfde route op het zelfde tijdstip reden is niet voldoende grond voor een vergelijk. Maar dat is een open deur.
  Je weet niet wat jullie beide vermogen was tijdens het klimmen. Dat jullie gelijk op klommen zegt natuurlijk niets. Het kan zijn dat Edwin op dat moment 240W trapte en jij 'slechts' 180W. Dat maakt de Marathon Plus geen licht lopende band dan wel dat een F-Lite/Almotion combinatie vergelijkbaar licht loopt als 3x Marathon+
  Het geeft alleen maar aan dat jullie goed samen op kunnen fietsen en dat is prettig. Meer niet. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar het ging niet over het klimmen, maar over het dalen. Dan kan je wel vergelijken, hoewel dat dus puur onwetenschappelijk is :)

   Verwijderen
 6. He, jammer nou. Heb ik een hele WW-rit zitten broeden op een vervolg reactie, boor je hem de grond in :-D
  Heb ik toch lekker weer kunnen 'dromen' de tijd kunnen doorbrengen tijdens het fietsen door jou stukje. Dank daarvoor.

  BeantwoordenVerwijderen