Pagina's

donderdag 30 oktober 2014

Pedalen en navigatie

Wat heeft dat nu weer met elkaar te maken, denk je? Niets dus, behalve dat ik met beide in de weer ben de laatste tijd.
Pedalen, omdat ik aan andere schoenen toe ben en dat stelt me voor de keuze ook andere pedalen te nemen. ook al omdat de pedalen waar ik mee reed versleten waren. van @Lorenz kon ik een paar SPD pedalen overnemen, of in ieder geval eens uitproberen. Dat zijn dezelfde waar ik mee reed. In principe goed, maar ik ben dan beperkt tot keuze van schoenen. dat kunnen dan alleen MTB en een paar raceschoenen zijn. Ik heb nog een paar prima raceschoenen van Sidi, maar dat zijn echte zomerschoenen. Vorige week heb ik een stel SPD SL pedalen laten bezorgen. Die zitten er nu op en de eerste rit is ermee gemaakt. Bevalt stukken beter dan de SPD, zonder SL. Doordat er een groter oppervlak ik waar schoenen en pedalen elkaar raken, is er een betere overbrenging van kracht mogelijk.
Nu dan op zoek naar schoenen waarmee ik ook de winter, mocht ie ooit komen, door kan.

Dan de navigatie. Mijn Garmin Edge 705 heeft steeds kortere tijd van gebruik, omdat de batterij erg snel leeg raakt. Daarnaast is het scherm klein, mijn ogen steeds minder, waardoor wij niet meer goed matchen. Nu heb ik een 7 inch tablet met Osmand erop. Ik heb me nooit goed verdiept in de mogelijkheden ervan, maar nu komt die tijd toch wel. een goed nieuw navigatieapparaat, lees GPS, kost ruim 400 euro, dus dan ga ik naar andere mogelijkheden kijken. Ik ben al wel eens gewaarschuwd dat een tablet niet geschikt zou zijn voor gebruik in een velomobiel, wegens vocht, maar dat ding hangt hoog en droog, dus dat lijkt me geen probleem.
Met online help van @Arjen heb ik me kunnen verdiepen in de mogelijkheden van de app Osmand. Die zijn voldoende. Wat ik eerst niet goed voor elkaar kreeg is het overbrengen van een op de planner van de FB gemaakte route. Dat lukt  nu wel. Dus, geen dure GPS nodig, dan kan ik mooi investeren in nieuwe schoenen!

4 opmerkingen:

 1. Alles wordt toch nat in de Quest. Als ik uitstap na een woon week rit, druipt de binnenkant van het vocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad: juist in de herfst en winter condenseert er overal en nog ergens water en ook je tablet zal dus het nodige vocht te verwerken krijgen.
  Ik weet niet wat de ontvangstkwaliteit van een tablet is, maar ik "zweer" bij een echte GPS. Zonder kaartmateriaal aanzienlijk betaalbaarder. Zelf erg blij met de Garmin Etrex 30. Volledig waterdicht en met gewone (oplaadbare) AA batterijen kom je nooit "zonder" te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 400 euro voor GPS navigatie ??

  Uiteraard wil jij een groter scherm maar idd smartphones en tablets met GPS ontvanger bieden dat en meer. Daar zijn ook waterdichte modellen bij die prima zouden moeten functioneren in een vochtige omgeving.

  Punt waarop je als leek wordt uitgekleed is vaak de kaarten/navigatiesoftware. maar ook daar zijn prima alternatieven ( gratis of goedkope apps ) voor.

  Ik zelf ben nog steeds enthousiast over (gratis) openfietsmap ( kaart ) met als planner ANWB fietsplanner. ( GPX van PC overzetten naar garmin apparaatje ) Als openfietsmap werkt op tablets/smartphones kan zelfs die stap van overzetten van PC naar GPS achterwege blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tip: Koop bij de Action een GSM beugel met waterdicht hoesje. Werkt perfect!
  Ziet er zo uit:
  http://www.kados-online.nl/250-1581-large/gsm-houder-voor-motor-of-fiets.jpg

  Kost bij de action nog geen 4 euro :-)

  BeantwoordenVerwijderen