Pagina's

maandag 25 februari 2013

Verkeerd?

Vandaag stond in het teken van verkeerd. Raar woord overigens als je het een paar keer herhaalt en je het op je in laat werken.
Het begon vanochtend al. Eens in de twee weken ga ik voor mijn werk naar Zwolle op maandag, voor het tweewekelijkse MT. Normaal gesproken per trein, eerste klasse, omdat ik onderweg werk. Ik bereid de vergadering voor door de stukken te lezen, wat goed gaat in de trein. Voor vandaag was er weinig voor te bereiden, dus nam ik mijn eigen eerste klasse, de quest.
Het was overigens al verkeerd dat ik dacht meer tijd te hebben, we zouden wat later starten dan gewoonlijk. Dat betekent dat ik vanzelf lijk te gaan tijdrekken, waardoor ik later vertrek dan zou moeten.
Ik reis normaal bijna nooit per fiets naar Zwolle, dus maar de routeplanner van de Fietsersbond erbij gepakt en kortste route gekozen. Dat ging dwars door Deventer, wat geen prettige fietsstad blijkt te zijn. Doorfietsen is er niet goed mogelijk. Verkeerde keuze, want ik had ook "onderlangs" via de IJsselkade kunnen gaan.
Na Deventer was de route mooi, maar ergens ging het toch weer fout. Ik nam een verkeerde afslag, keek niet goed op het scherm van de GPS en reed verkeerd. Achteraf gezien echt fout, want ik reed bijna terug. Veel extra kilometers, want vooraf had de route 51 km moeten zijn, waar ik er 62,5 heb gemaakt. Routeren blijkt lastig met zo'n klein scherm, zonder leesbril en zo.
Binnen de stadsgrenzen van Zwolle blijkt dat ook dat geen fietsstad is. Bij elke afslag van de weg die ik reed stond een stoplicht, en ja, je raad het al, steeds op rood. De auto gaat voor in Zwolle!
Ook verkeerd was de plek waar Q moest staan: in de kelder, vlak bij de deur waar de rookplek is. Uche, uche.

En dan de terugweg vanuit Zwolle. Ik had me voorgenomen aan de andere kant van de IJssel te rijden. Dat heb ik eerder gedaan en dat beviel me wel. Aan de rand van de stad nam ik richting Hasselt. Waarom? Ik dacht dat dit de goede richting was. Verkeerd dus, had Hattem moeten zijn. Ook nu weer extra kilometers gemaakt, ongeveer 5 teveel. Verkeerde voorbereiding dus.

Om nog eens te benadrukken dat voor mij het woord verkeerd het woord van de dag was, voegde een bijrijdster van een auto me dat nog toe. Vlak voor Voorst is een rotonde, vanuit richting Wilp. Ik neem daar de rijbaan voor auto's, omdat ik dan soepeler de rotonde kan nemen, Er zit een auto vlak achter me, wat bij mij teweeg brengt dat ik erg rustig ga doen. Beetje pesten. Op mijn gemak ga ik naar het fietspad. Auto komt naast me, raampje open, viswijf met peuk in de hand voegt me toe: ja, daar mot je zijn.

Nu steek ik wel vaker een stukje af, als ik bij punten kom waar het lastig manoeuvreren is met de Q. Vlak bij huis is dat een stukje rijweg, iets verder het fietspad tegen de richting in voor 100 meter. Het is verkeerd, maar wel makkelijk.
Ach, ik ben niet de enige. Zo kwam ik vorige week Q rijder R.V. tegen in ochen, aan de verkeerde kant van de weg, voor hem lekker makkelijk en hij gaf mij de ruimte. Zo hoort dat. Rijden en laten rijden.

5 opmerkingen:

 1. tja, navigeren in onbekend gebied betekent altijd wel een keertje "verkeerd" rijden. Zelfs met GPS, da's ook mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We fietsen regelmatig rondje Zwolle-Deventer en komen dan helemaal geen stoplichten tegen...:)

  Hattem-Deventer is over de dijk haast een fietssnelweg maar iets langer dan Zwolle-Deventer.

  Waar moet je dan in Zwolle zijn als je zoveel stoplichten tegen hebt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sluit me aan bij de vorige spreker...;-)
   De westkant dijk langs de IJssel is een favoriet van me. Slingerend maar nergens stoppen tot je de torens van de energiecentrale ziet.
   En ja Hasselt en Hattem kan ik ook niet uit elkaar houden....:-(

   Routeplanner Fietsersbond is geweldig, maar niet voor snelle routes voor de eerst keer uitzoeken.
   Voor de meeste grote steden heb ik vast bekende route om er doorheen te ploegen met de fiets.
   GPS? Ik haat ze, ik hou van hem, Ik HAAT hem, ik kan niet zonder....ik probeer het zonder.

   Verwijderen
  2. De binnensteden waar ik door moest, zijn niet fietsvriendelijk. Natuurlijk zijn er mooie doorfietsroutes te maken. Voor wwv zoek ik wel de snelste.

   Verwijderen
 3. Hi Casper,

  Als je een beetje thuis bent in Zwolle, dan kun je behoorlijk verkeerslicht-arm van noord naar zuid, of van west naar oost, wat je maar wilt.
  Heel vaak liggen er min of meer parallel aan de auto-route ook goede fietsverbindingen. De routeplanner van de FB zou ze moeten kennen volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen