Pagina's

vrijdag 23 november 2012

Witte wieven en minideflector.

en ander herfstig ongemak.....

Vanochtend een mooie heenrit. Veel wind en wat onstuimig weer. Toch ook een mooie ochtendlucht, want de zon kwam in ons oostelijke landsdeel mooi op.
Genieten toch?

Ik heb een wat andere route genomen dan ik normaal rijd, want ik ben (weer eens) op zoek naar de ideale winterroute. Ik ervaar veel last van tegenlicht van auto's. Zeker als het donkerder wordt, zie ik dan niet goed meer waar ik rijd. Dus zoek ik autoluwe wegen. Die zijn er wel, maar doemt weer een ander probleem op: slecht wegdek, veel blad en modder op de weg, zodat de snelheid er niet goed in komt. Lastige keuze: over het algemeen goed wegdek op fietspaden langs doorgaande wegen en dan veel tegenliggende auto's of mooie route, weinig verkeer maar minder wegdek.....

Nou ja, een luxeprobleem, zullen we maar zeggen.

En dan die witte wieven. Voor wie het niet kent, dat is laaghangende mist boven weilanden en heide. Op mijn autoluwe route kwam ik er een paar keer midden in. Dan zie je niet veel en bovendien beslaat dan het minivizier snel. Mijn mooie minideflector was er niet tegen op gewassen.
Die naam witte wieven werd er vroeger aan gegeven. men dacht dat het geesten van vrouwen waren die op bepaalde momenten terugkeerden. Kan je simpele zielen lekker mee bang maken.

Op onderstaande foto mijn minideflector achter een zelfgemaakt, wat groter vizier. of dat laatste nou ergens iets voor uitmaakt weet ik eigenlijk niet zo goed.
Ik heb het zo bevestigd, dat er voldoende lucht langs gaat. De deflector zit op dezelfde plek vast als het vizier, waardoor die laatste iets wordt opgetild. Overigens is het grijze stukje klittenband voor mijn A-solar minioplader. Op zonnige zomerse dagen laad ik die op, om mobiel of garmin te kunnen bijladen. Je ziet overigens goed dat het vizier groter is. Nadeel ervan is dat bij beslaan ervan je echt niets meer ziet. Ik heb namelijk een relatief kort bovenlichaam, zodat ik wat dieper in de quest zit. Toch maar weer het kleine vizier erop?

Overigens doen mijn kojaks op de voorwielen het nog erg goed, nog geen lek!

3 opmerkingen:

 1. Grappig dezelfde dingen waar wij ons vandaag over verbaasde.
  De zonsopkomst deed ons samen voor het raam vergapen naar die rode gloed in het oosten. Er zat iets in mijn gedachten maar kon er niet opkomen. Later in de wij kwam het boven drijven. Het liedje BRAND in Mokum. Alsof er een grote brand aan de horizon was.
  's Avonds is het om ons huis heel vaak grondmist. Ook hier noemen wij het witte wieven. Ze haasten zich golvend over het land om iets in te sluiten. Kom hier! Ik heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zolang het niet echt koud is/wordt (onder nul) fiets ik nog gewoon met het kleine vizier. Daar kijk ik net overheen. In combinatie met mij helm-mini-vizier zit in dan toch aardig met mijn hoofd uit de wind.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou ja, ik heb vandaag ook maar weer het kleine vizier erop gezet. Goed zicht is toch belangrijk.
   Ook even de wielkasten schoongemaakt. Zit al gauw een kilo modder in.

   Verwijderen