Pagina's

vrijdag 16 november 2012

Wennen

Het is weer even wennen. Koudere start 's morgens. Donker bij vertrek, donker bij thuiskomt. dat eerste, bij vertrek, vind ik niet erg, het wordt vanzelf licht. Maar dat terugrijden terwijl het steeds donkerder wordt, daar heb ik weinig mee. Ik zal nooit een nightrider worden.

Wel comfortabel zijn de met lycra dichtgemaakte voetgaten. Nog geen echt koude voeten gehad. Mijn hogere scherm houdt meer wind tegen en met een zelfgemaakte deflector beslaat ie niet.

Wennen is ook de Big Apple achterop. Deze heeft een wat grotere omvang, waardoor mijn cadans anders wordt. Normaal als ik achter de 5 heb staan, rijd ik zo'n 30 km/u. Nu met dezelfde cadans is dat 33. En, na jaren fietsen weet ik dat die cadans niet snel zal wijzigen. Iedereen heeft een voor hem/haar prettigste trapritme. Dus in de 6 is het een hogere snelheid dan ik gewend ben om langer vol te houden. En dat bij lagere temperaturen zorgt voor een lager gemiddelde. Nu is dat niet heel schrikbarend veel lager, maar mijn benen merken het wel.

Ach, een paarritten verder en ik zal er wel aan gewend zijn.

Wat niet snel went is scholieren die spookfietsen. In daglicht is dat wel te doen, maar in het donker, met sommigen zonder licht, is dat flink schrikken soms. Ik heb 1 stukje op mijn route, waar het voor hen heel voordelig is om de rotonde 1 kwart te nemen, maar dan tegen het verkeer in. Daar kom ik met 30 aan en dan weet je het wel.
Een rotonde verder kwamen er ineens 4 tegen de richting in, waar ik dat normaal nooit meemaak. Ze waren kennelijk nog niet wakker, want de voorste twee gingen een beetje aan de kant, zodat ik de achterste twee kon rammen.....? net op tijd geremd, dus.
Ach, puberluiheid.

1 opmerking:

  1. Vooral dat zonder licht rijden van andere fietsers was mij op de bukfiets en is nog steeds in de Quest een doorn in het oog ook al omdat ik erg mijn best doe om weliswaar defensief maar ook opvallend weggebruiker te zijn. Wanneer ik dan een ouder met kindje achterop naast een klein fietsje met kind erop in het donker tegenkom draait mijn maag toch een beetje om geef het goede voorbeeld aub. echt levensgevaarlijk op de nauwelijs verlichte wegen of fietspaden in N.Holland. Ook binnen de bebouwde kom is het soms levensgevaarlijk met die "spook"fietsers. Maar ook fietsers met elleen een veiligheidvestje aan maken zich afhankelijk van de verlichting en opmerkingsgave van andere weggebruikers en daar wen je nooit aan.

    BeantwoordenVerwijderen