Pagina's

vrijdag 1 augustus 2014

kettingrol en O ringen

Voor ik aan ligfietsen en velomobiel rijden deed, kende ik het fenomeen en dus het woord nog niet. De kettingrol, en diens onderdeel, of onderdaan, de O ring. Enige tijd geleden ontstond er geluid in mijn Q, door sommigen bak genoemd, wat ik niet kon thuisbrengen. En ik breng dingen graag thuis, want daar woon ik en dan heb ik er nog iets aan. Geratel, telkens als ik optrok of anderszins extra kracht op de ketting zette. (is dat de juiste term?) Verschillende dingen heb ik onderzocht en aangepast, soms hielp het een beetje, soms niets. Sinds eind november rijd ik een 26 i.p.v. 20 inch Q en die zou beduidend stiller zijn, want geen tussenas. Nou ja, daar begon mijn zoektocht. Iemand van LOL, nee, we noemen geen namen, dacht dat het aan de kap over de ketting, onder de stoel, zou kunnen liggen. Die heb ik enkele centimeters ingekort. een klein beetje minder gedoe. Daarna een tip, als reactie op een blog, dat het de kettingbuis zou kunnen zijn. Die heb ik met een opgewarmd Stanleymes afgesneden, dat was de gouden tip. Ook dat hielp een beetje. Tussendoor heb ik de nog aanwezige kettingbuis gereinigd met een touwtje om de ketting en die door de buis getrokken. Daar kwam wat ellende mee: stukjes rem- of versnellingskabel. Hielp ook wel wat, maar het bleef ratelen. De O ringen, dat zou nog kunnen. Bij vm.nl besteld, maar die passen niet ??? Bekijk ik de kettingrol en die is van het merk Terracyvle. Dat kennen de mannen van vm.nl niet. Vandaar dat ze niet goed pasten. Wim S ingeschakeld en die stuurde een paar exemplaren, die ook niet geheel pasten. (Wim, wat moet ik je nog betalen?) Bij de ijzerhandel in de stad een paar maanden geleden een stel ringen gevonden, pasten al beter. Na een paar ritten toch weer geratel. Peter de Rond gevraagd eens naar de kettingloop te kijken. Niets bijzonders, alles zit goed. Dus, de stoute schoenen, jawel, die staan in de schuur, aangetrokken en weer naar de ijzerhandel. Deze keer met de inmiddels versleten O ringen op zak. Iets krappere versie aangeschaft en deze er gisteren ingezet. ??? ik hoor niets ??? hoe kan dat ??? Zouden deze dan eindelijk de goeie zijn? Al rijdend en genietend van de stilte bedenk ik dat het fantastisch zou zijn als er kettingrollen zouden bestaan, waar je niet na xxx kilometer de O ringen hoeft te vervangen. Dat is toch echt zoooo 2013! Of bestaan ze al en weet ik dat niet?

4 opmerkingen:

 1. Hi Casper,
  Er bestaan wel stille kettingtandwielen, die hebben kunststof tanden en ook O-ringen.
  Als je elke 2000 tot 3000 km de O-ringen vervangt blijft het kunststof van de tanden en het wieltje in orde. Zijn de O-ringen versleten en je vervangt ze niet, dan slijt het kunststof van het kettingtandwiel snel en het later vervangen van de O-ringen helpt dan niet meer. De O-ringen zijn dan binnen 50 km weer versleten.

  Inmiddels zijn er kettingtandwielen met stalen kransjes en .... dikkere O-ringen. De O-ringen dragen de ketting en verslijten heel langzaam. Weet wel dat O-ringen niet alleen door het mechanisch contact met de ketting verslijten, maar ook door de olie worden aangetast. Het voordeel van het stalen kransje is dat als de O-ringen versleten zijn het stalen kransje nog heel lang meegaat. Wel met meer geluid natuurlijk.

  Een mooi compromis is het nieuwe kettingtandwiel met aluminium 7075 tandkrans. Dit harde aluminium is heel slijtvast en toch wat stiller dan staal. Ook hier dikkere O-ringen.

  Het allerbelangrijkst is evenwel of het kettingtandwiel wel recht in de kettinglijn loopt.
  Standaard levert Velomobiel.nl de fietsen meestal af met een gefixeerd kettingtandwiel.
  Op het grote tandwiel voor en een klein kransje achter, loopt de ketting met een bocht door de fiets. Reken er maar op dat de kettingschalmen dan tegen de binnenkant van flens van het kettingtandwiel aantikken. Die herrie gaat nooit over. Het standaard aanwezige 15 mm lange aluminium opsluitbusje op de as doorzagen en de helft terugplaatsen is de oplossing. Wel mag de flens van het kettingtandwiel dan niet groter zijn dan 64 mm
  Nog mooier is een deelbare kettingashouder :)

  Nu ik toch aan doceren ben nog twee lawaaibronnen. Het standaard aanwezige kettingbuisje om de trekkende ketting maakt ALTIJD lawaai. Vervang dit door een boven de ketting hangend stukje hoeklijn van aluminium of carbon.

  De laatste mogelijke lawaaibron is de kettingbuis in de retourketting. Deze kettingbuis is niet altijd goed gebogen en dan tikt de ketting tegen het begin van de kettingbuis. De ketting moet erin lopen zonder de getrompte rand te raken.

  Heb je dit alles voor elkaar dan heb je een fluisterstille Quest die minder dan 75 dBa geluid maakt bij 40 km/u. En die 75 dBa is uitsluitend windgeruis.
  Mijn Quest is zo fluisterstil. Al bij 20 km/u maken de banden en de wind meer geluid dan de aandrijving.

  Wim - professor in de kettingtandwielkunde - Schermer :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wim, dank voor je college :) Die stille kettingrol die je in je eerste alinea noemt, heb je die in je webshop? Passen daar die groene O ringen in die je me hebt gestuurd en die ik nog niet heb betaald :)
   Zo ja, op de eerste vraag, dan zal ik die maar eens bestellen........

   Verwijderen
  2. Dag Casper,
   Ja, die stille kettingtandwielen staan in de webshop. Er is er een met E2 lagers en een met eenvoudiger lagers.
   Die met de E2 lagers is hier te vinden:
   http://www.velomobielonderdelen.nl/product/66060/SKF_E2_Kettingtandwiel_kunststof_tanden.aspx
   De voordeliger versie staat hier:
   http://www.velomobielonderdelen.nl/product/25148/Kettingtandwiel_68_64.aspx
   Die eerder toegezonden Polycord O-ringen kosten je niks.
   Groeten,
   Wim

   Verwijderen
 2. Ik hoor regelmatig mensen over die O-ringen. Zal ik eens eerlijk zeggen dat ik niet eens weet of er in mijn fiets ook van die dingen zitten. Toch is mijn fiets erg stil. Soms hoor ik een metaalachtig tikgeluidje, dit komt van dat tandwieltje onder de stoel. Zitten daar bij jullie van die O-ringen? Meestal is het geluid weer over als ik even heen en weer schakel op de voorbladen.

  BeantwoordenVerwijderen