Pagina's

zaterdag 14 december 2013

navi keuze

Garmin, mapmyride, runtastic, strava, osmand, here, navmii en nog veel meer andere navigatiemiddelen zijn er op de markt. Ik heb een Garmin Edge 700. Een fijn apparaat, maar een klein scherm en eigenlijk alleen goed voor sportfietsers. Op de smartphone kan je allerlei apps downloaden. Nadeel daarvan is dat je permanent internet nodig hebt. Tenminste, dat dacht ik. Maar dat komt zo. Nu heb ik een telefoon van de baas, met als beveiliging dat ie telkens bij aanzetten een wachtwoord vraagt. Dus even snel onderweg kijken waar je zit, helaas, dat zit er niet in. Nu heb ik bij een nieuwe abonnement op de krant een tablet als incentive gekozen, met de veronderstelling dat er 3G op zat. Helaas, zit er niet op en de krant geeft geen sjoege, actie is al voorbij en verwijderd, dus ik kan het niet meer aantonen. Ik was niet tevreden over strava, mapmyride en runtastic, vanwege de benodigde internetverbinding onderweg. Verder zoeken leverde op dat er verschillende mogelijkheden zijn, zonder dat je internet nodig hebt onderweg. Je laadt de benodigde kaarten en via gps vindt je de route. Ik heb nu osmand en navmii gedownload en geïnstalleerd. Komende tijd maar een testen wat een goede is. Ik wil navigeren, zien waar ik ben, routes maken en erop zetten en achteraf zien wat ik gedaan heb. Wordt vervolgd.

11 opmerkingen:

 1. Hoi Casper,
  "Ik wil navigeren, zien waar ik ben, routes maken en erop zetten en achteraf zien wat ik gedaan heb." Ik doe dit met mijn Garmin Montana 600, (echt wel groot scherm) waar ik OFM kaarten op heb gezet, icm Basecamp op de computer. De GPS is een éénmalige (dure) aanschaf, maar voor de rest zijn er geen kosten.
  Groeten, Edwin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je kunt met osmand ook kaarten downloaden en die dan zonder de noodzaak van internetbeschikbaarheid gebruiken. de gps van je telefoon of tablet moet dan wel aanstaan. maar inderdaad zoals edwin al zegt een gps is daar bij uitstek geschikt voor. ik heb een dakota 20. klein schermpje maar kan de hele dag aanblijven op een paar penlites.

  groet, paul

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik vind juist een groot scherm prettig, 7 inch. Kan geen losse gps tegen op.

   Verwijderen
 3. Hoi Casper,
  Ik ben ook op zoek naar een navigatie systeem mijn keuze is meer een app zoals osmand of een speciaal apparaat bijvoorbeeld een Garmin!
  Heb jij de free version van osmand?
  Groet, John

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag John, ik heb de free version. OSM is de kaartversie. Prima leesbaar op mijn 7 inch tablet. Zo een groot scherm heeft geen enkele losse GPS van garmin o.i.d. Gebruikt weinig batterij, omdat er geen constante internet verbinding is, alleen gps.
   Ik heb al wel gereden met mapmyride, morgen probeer ik osmand.

   verslag volgt!

   Verwijderen
 4. Ik testte eerst wat navigatie op de smartphone, maar dat was niet ideaal: batterij hield het niet lang, scherm was moeilijk zichtbaar in de zon, stof-, schok- en vochtbestendigheid - dus levensduur - waren twijfelachtig. Dus haalde ik dit voorjaar een Garmin Oregon 450 in huis (ondertussen is dat de 600). Die haalt een dag op een setje (oplaadbare) AA's. Behoorlijk scherm, goede navigatie en werkt ook op OFM kaartmateriaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. OFM?, bedoel je OSM? Mijn 7 inch tablet heeft een mooi groot scherm. Ik plaats deze op de rechter wielkast binnen in mijn vm. Werkt prima.Batterij gaat lang mee.

   Verwijderen
  2. Heb een tijdje Osmand gebruikt op een 7 inch Samsung. Werkte echt prima, batterij hield het lang vol. Beviel me eigenlijk veel beter als de Garmin Oregon 400t. Had een houder gemaakt boven het schuine vlak van de velomobieltas links.
   Alleen jammer dat de Samsung het met een maandje of 3 voor gezien hield. Ik vermoed door vocht....

   Verwijderen
  3. OFM is OpenFietsMap, gebaseerd op OSM, inderdaad. En een tablet: Dirk vertelt wat het probleem is: niet gemaakt voor die omstandigheden. Mijn mobieltje ook niet (Sony Ericsson X10i, een oudje). Experimenteerde wel met TomTom op de tablet, maar niet in de fiets. Werkte prima: overzichtelijk scherm, groot genoeg, makkelijk te bedienen, ...
   Je hebt dus voor in een velomobiel echt een outdoor-gps nodig (of een specifieke fiets-gps, zoals de Edge-reeks van Garmin). Hier en daar vind je "rugged"-telefoons. Indien het scherm goed genoeg is, zal dat ook wel volstaan.

   Verwijderen
 5. Tablets zijn bedoeld voor gebruik in warme huizen, niet in de natte, zoute, koude en rammelende omgeving van een velomobiel. Vroeg of laat gaat dat ding kapot.
  De echte GPS navigatie apparaten zijn waterdicht, schokbestendig en draaien lang op een paar oplaadbare AA accuutjes.
  Ik heb jaren gereden met een Garmin Oregon 400, nu opgevolgd door de Garmin Montana 600. Beide altijd op het stuur gemonteerd, fantastisch. Routes erin van de Fietsersbond of zelf gemaakte routes in Google Maps. Deze bewaren als GPX en in de map GPX van de Garmin zetten en rijden maar.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik al jaren mijn telefoons met osmand. Voor lange dagen met extra batterij. Ik heb niets te wensen

  BeantwoordenVerwijderen