Pagina's

dinsdag 9 april 2013

weersinvloeden

En nee, lezers, dit wordt geen klaagblog, dus lees rustig verder.

Vandaag de terugrit in de regen gedaan. Begonnen met een beetje gespetter, dan weer bijna droog en na Lochem gestaag meer regen, tot uiteindelijk een flinke bui. Niets mis mee na een lange droge winter. Vooral mijn nieuwe tuin is er blij mee.

Maar nu weer terug naar het fietsen. Van mijn hardlooptijd weet ik nog dat er mensen waren die blij waren met regen: dan zit er meer zuurstof in de lucht, zeiden ze. Of dat nu een volkswijsheid is of een wetenschappelijk onderbouwde opmerking, ik weet het niet.
Wat ik wel weet is dat ik had verwacht sneller te zullen rijden. De temperatuur was prima, op mijn vaste thermometer in Lochem werd 9 graden aangegeven. Toch kwam de snelheid er minder in dan ik had verwacht. s het dan zo dat nat wegdek grote invloed heeft? Is daar ooit een test mee gedaan? Wie kan er iets zinnigs over zeggen vanuit ervaring?

Overigens heeft het mijn rijgenot niets in de weg gestaan. Ook de regen niet. Lekker fris, zo'n bui, zeker in de wetenschap thuis te kunnen douchen. Echt nat ben ik niet geworden, behalve schouders en pet natuurlijk. Mijn iets vergrootte scherm ( idee gepikt van Paul van R.) heeft me behoed voor echt nat worden.

1 opmerking:

  1. Dag Casper,
    Ik heb weleens de rolweerstand van banden gemeten op een droge gladde tegelvloer en even later met dezelfde banden op dezelfde vloer kletsnat. Microslip zou minder rolweerstand geven. Helaas, geen enkel verschil gemeten.
    Groeten,
    Wim

    BeantwoordenVerwijderen