Pagina's

zondag 17 juni 2018

Keuzes maken, drie is teveel

Elke dag zijn we ermee bezig, keuzes maken. Bewust en ook veelal onbewust, het gebeurt gewoon.

Zo heb ik vorig jaar februari de keuze voor een Strada gemaakt, na tweemaal een Quest gereden te hebben.
Ik heb daarnaast een Raptobike, voor mooi weer ritten en korte boodschappen- of bezoekritjes. Eind vorig jaar begon er iets te kriebelen richting een trike en sinds december hangt er ook een Catrike aan de muur.

Keuzes maken qua welke fiets te nemen heb ik dus vaak last van. De Strada is uiteraard favoriet bij woonwerk ritten, een enkel keertje de Rapto. Daar zal ik de Catrike niet voor gebruiken, de snelheid is simpelweg niet hoog genoeg te krijgen. Hoewel het bij heel mooi weer en een rustige agenda best een keer voor zal komen.
Deze gebruik ik meer voor de zaterdagse boodschappen bij de bioboer en voor ritjes naar familie in de buurt.
De Rapto is daar ook geschikt voor en deze gaat zelfs regelmatig mee naar het station. In de stalling staat ie goed opgeborgen.

Nu begon het een aantal weken terug toch weer te kriebelen (jaja, heb ik vaker last van) richting een Quest voor woonwerk ritten. De keuze voor de Strada was wegens de wendbaarheid van die velomobiel. Echter, op lange stukken kom ik niet op de snelheid die ik met de Q kan maken. Dus ben ik weer op zoek naar een Q. Ik weet zeker dat als ik daar weer in rijd, ik soms weer terug zal verlangen naar de Strada, dat is inherent aan keuzes maken. Toch vermoed ik dat overall de Q beter bij mij en mijn ritten past.

En om dat te financieren moet niet alleen de Strada de deur uit, maar ook de Catrike, hoewel die zeer fijn fietst.

11 opmerkingen:

 1. Ik heb zelf de indruk dat je niet vaak echt de hogere snelheid van een Quest tov een Strada kunt benutten, dat is situationeel. Je moet toch wel regelmatig boven de 40 km/u zitten en langere stukken wil een Quest echt verschil gaan maken.

  Daartegen staat wel dat je heel vaak last hebt van de veel lagere wendbaarheid van een Quest, bij iedere fietspadbocht binnen de bebouwde kom, en daarbuiten ook wel.

  Mensen kopen ook auto's van 250 Pk die 230 km/u kunnen halen. Is dat nuttig als je maar 130 km/u mag ? Nee maar vrijwel niemand denkt zo, is ook hun goed recht. Maar of het nuttig is, is de vraag dan niet. Emotie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Casper, heb je wel eens nagedacht over een DF? De wendbaarheid van een Strada, de snelheid van een Quest en wat kilo's lichter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou Casper ook adviseren om over te stappen 'in' een DF, maar niet vanwege de wendbaarheid.

   Ik zou zelfs bijna vragen: Welke wendbaarheid?

   De DF is niet of nauwelijks wendbaarder dan een XS. Scheelt echt maar heel weinig.

   Een Quest met smalle banden is zeker een stuk wendbaarder.

   Verwijderen
 3. Tja Casper, keuzes.......Inderdaad soms lastig. Maar in deze ga ik met Reinier mee, een DF zou wel eens de fiets voor jou kunnen zijn. Gewoon eens een afspraak met Ymte maken, en een proefritje doen. Ik kan het je aanbevelen, hoewel je wellicht gelijk verkocht bent.......Als er spijkerbanden onder de DF zouden passen, had ik er bijna zeker mee rond gereden hier......

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je erin past, zou ik denk ik voor de XS gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zijn hele mooie beelden van...... ;-)

   Hoe Casper door 2 mannen van velomobiel.nl uit een XS gepeld/getild wordt :-)

   Verwijderen
 5. Jij registreert al je ritten op Strava, dus kan makkelijk nakijken hoeveel langzamer je met de Strada bent. Ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat er veel tijdwinst is te behalen. Dus ik zou zeggen gewoon lekker doorfietsen in je Strada, tenzij je het heel belangrijk vind dat je een paar minuten tijdwinst per dag haalt. Overigens staat er een mooie tweedehands Quest te koop bij Velomobiel. Een nieuwe Quest heeft het comfort van de Strada en (bijna) de snelheid van de DF, maar het gaat er vooral om welk concept je het meeste aanspreekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heren medevelomobielers, dank voor jullie reacties. Ik heb inderdaad ook wel aan de DF gedacht, maar de prijs......en de bandenkeuze voorop vind ik wat beperkt. Welke banden zijn snel genoeg, ook in de koude winters?

  Vooralsnog blijft het de Strada want het loopt niet over van de biedingen, die in de buurt van mijn vraagprijs komen. Ik zou bij verkoop voor de juiste prijs die groene Quest kopen, bij velomobiel.nl op de site te koop.
  Nu heb ik iets anders bedacht, waarover ik straks een blog plaats.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 's Zomers: One 28-406

   's Winters: Continental Contact Speed 28-406

   Verwijderen
  2. en wat is voor jou het significante verschil met de XS?

   Verwijderen
  3. Wim, hoe is de rolweerstand van de Conti's in de winter? De One's zijn 's winters ook prima, maar niet meer in de handel...

   Verwijderen