Pagina's

donderdag 6 juni 2013

Ratelende ketting, #dtv

Pas de kap eraf gehad, alles weer in orde gemaakt, heb ik sinds een paar dagen een flink ratelende ketting. Ik kan niet goed vinden waar het aan ligt.
Mijn Quest is een 3 x 20 inch, dus met tussenas. Het geluid lijkt van onder de stoel te komen, maar zoals wel vaker is dat dan niet de plek waar het euvel zich bevindt. Onlangs was de ketting onder de stoel van de kettingrol gegaan. Vreemd, omdat de kettingspanner in orde lijkt. Tja, alles lijkt, want bij stilstand kan je niet veel zien en ik ben en blijf natuurlijk een leek op dit gebied.

Wie kan me van dienst zijn?

2 opmerkingen:

 1. Zit er bij jouw fiets een stukje kettingbuis tussen voorblad en kettingrol? Het kan zijn dat die te weinig speling heeft als het tie-wrapje dat hem op zijn plaats houdt te strak zit. Als de kettingrol over zijn asje schuift wordt de ketting schuin van de kettingrol getrokken wat geratel geeft. Groeten, Marco Loogman (Quest 450)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is idd een goeie tip.
  Waar ook benauwd voor ben is de afstelling van de derailleur. In de Mango van Marloes zat ook zo'n halve aangepaste kettingspanner met kunststof blokje bij de tussenas. De afstelling van dat ding komt erg nauwkeurig. Hij ligt bijna op de bodem. Als hij omhoog steekt kan er al iets mis mee zijn.
  Zij had steeds met achteruit slepen van de fiets dat de ketting mee draaide. Die neemt die derailleur mee omhoog. Daarmee kan hij net iets ontsteld raken.
  De fiets moet altijd van achteren opgetild worden bij achteruit slepen. Zeker als de ketting smerig begint te worden en plakt aan de kettingbuizen. Dan zakt de bovenste trekkende ketting in en komt er spanning op de derailleur van de verkeerde kant af.
  Nu weet ik dat je hem net schoon hebt gemaakt. Maar er kan een braam op de kettingbuis zitten, of misschien is hij uitgesleten en zit net wat gedraaid zo dat hij blijft haken.
  Het is een heel simpel iets, maar je kan er behoorlijk mee blijven klooien.

  BeantwoordenVerwijderen