Pagina's

dinsdag 23 juli 2013

een beetje minder SM

Nee, ik bedoel niet dat door de warmte we minder aan SM doen, ik doe minder aan sociale media. ik kan mijn tijd wel beter gebruiken. De hond vraagt veel aandacht, dat hoort bij een pup. De tuin vraagt veel aandacht, vooral de moestuin doet het erg goed met dit weer. Onkruid wieden, oogsten, opnieuw inzaaien, uitplanten etc.
En dan ook nog gewoon genieten van het weer, rustig zittend in de tuin, of fietsen naar en van het werk.

Ik ben met strava begonnen, maar ik twijfel ernstig of ik door wil gaan. Het kost toch telkens weer tijd, en wat levert het me op? Ik registreer al op Garmin connect en Fietsen Scoort.
Wat ik vooral van belang vind, is voor mezelf terug kunnen kijken naar hoe sommige ritten gingen. Hoe kan het dat ik mijn gemiddelde maar moeizaam omhoog krijg, hoe ging dat vorige zomer? Wat schreef ik daarover? Wat waren mijn ervaringen, weersomstandigheden, status van de Quest etc.
Ik lees blogs van anderen om hun ervaringen te kunnen vergelijken, wat maken zij mee? Slimme tips en trucs over je Quest, reisverhalen etc.

Dan is er nog twitter. leuk om bij te houden, maar dan vooral wat anderen zeggen, doen en ervaren. Zelf post ik weinig. ook dat kost veel tijd. En dan, het is een medium, vind ik, wat overexposed is. het wordt een soort exhibitionistisch gedoe, waarin je vooral moet laten zien wat je kan, weet en hebt. Net asl facebook, maar daar heb ik me gelukkig nooit aan bezondigd.

Zakelijk is er nog Linkedin, waar ik ook ingetrapt ben. 

Mijn overweging is te stoppen met SM en het te beperken tot het bloggen, een soort moderne versie van een dagboek en via Garmin Connect mijn ritten, voornamelijk voor mezelf, bij te houden.

Ach, zie het als zomerse ontboezemingen. Ben ik nog in to SM in september?

11 opmerkingen:

 1. Met die sociale media, heb ik gemerkt, kun je je beter beperken tot een zeer beperkt aantal sites die je echt gebruikt dan overal maar een beetje meeliften...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik merk ook dat ik weinig tijd heb om te bloggen. Je moet er toch elke keer weer voor zitten om een bericht (en het liefst met wat foto's) te typen. Moet nog een 'handig' moment vinden om dat te doen (misschien wel die keren dat ik met de trein ga).
  Maar Strava gebruik ik altijd en op elke fiets. Ik vind het super handig om al mijn fietsritten te registeren (voor mezelf) en om achteraf nog eens terug te kunnen kijken waar en wanneer ik heb gefietst. Als je (net als ik) de Strava App gebruikt op je Smartphone kost dit toch helemaal geen (extra) tijd? Behave het aan- en uitzetten dan. En als je je ritten alleen registert op een (Garmin) GPS-Device volstaat het om eens per maand dat ding aan je PC te hangen en alle ritten over te pompen naar Strava. Dus dat kost ook geen tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Matiging is altijd goed.
  Ik ben in januari ook 1 maand gestopt met SM en bloggen. Gewoon om afstand te nemen en dat later te evalueren.
  Het probleem is keuzes maken. Er is zoveel aanbod. In soorten media, maar ook in data stromen daarop.
  Aan de andere kant wordt je ook gepushed. De SM willen je steeds meer dingen laten doen waar je helemaal geen behoefte aan hebt eigenlijk. Daar moet je over waken. Gelukkig kun je dingen uitzetten of tweaken naar behoefte. Maar het vraagt constant om alertheid hierop en aandacht dus tijd. Voor je het weet loop je in een val. Daar wordt ik ook wel eens heel erg moe van. De SM zijn er niet om ons te dienen maar duidelijk wij hun. Daar voel ik mij niet lekker bij. Ik wil aan het roer staan. Het wordt me steeds weer uit handen genomen. Balen is dat.

  Toch laat ik de SM niet varen. Ik kan mijn ei er nog steeds in kwijt. En idd kost het steeds meer moeite en tijd. Daar waak ik gelukkig zelf nog over. De stekker is er zo uitgetrokken of anders een pauze. Niks is verplicht. Baas over eigen toetsenbord. Ik weet dat ik met minder toe kan omdat mijn waardes in het leven niet bij de SM ligt. Maar zonder is (nog) niet nodig. Ik heb er meer voordeel van dan nadeel als is het soms een wankel evenwicht.

  Wel vind ik dat het gevaar van je ontrekken aan nieuwe media is dat je vervreemd. Niet weten maakt je vaak zwak. Onbekendheid onzeker. Er gebeuren dingen (geen wereldschokkende bedoel ik) die je op een gegeven moment niet meer kan volgen.
  In de 80-er jaren was de opmars via homecomputers naar PC's. Wie toen afhaakt onder het mom van: 'Wat mot je daarmee? Nieuwerwets speeltje' Zit nu met de gebakken peren.
  Waar je ook solliciteert, affiniteit met computers is een pre, zonder direct een IT specialist te zijn. Bij opgeven van NAW gegevens is naast telefoonnummer een E-mail adres ook al heel normaal. Toch zijn er mensen die geen van beide hebben. Dan laat je kansen schieten.

  Ik kan niet voorspellen wat sociale media voor een invloed heeft op het echte leven. Soms merk je al effecten er van. Maar nog even het vind een blijvende plek in de een of andere vorm, misschien is het weer een opstap naar een volgend plan.
  Ik blijf het bijhouden al die nieuwerwetse dingen.
  Maar ik waak scherp over de invloed van die zaken op mijn leven. Dat staat altijd hoog bovenaan mijn prioriteitenlijstje.
  Bevalt het niet? Dumpen! Er zijn meer belangrijke en essentiele zaken in het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op het staion staat s'morgens een meute zombies massaal naar hun schermpjes te loeren, die hun gezichten spookachtig verlicht. En dan heb ik het over honderden mensen tegelijk....die praten niet met elkaar, tenminste niet met hun stembanden.

  Tijdens de avond en nachtdiensten waar vroeger op het rangeerterrein nog weleens een BBQ werd ontstoken of samen lekkere dingen gebakken kijken nu de collega's....naar een lichtgevend schermpje. Er wordt ook niet meer gepraat, dat is storend voor ze. Nu bestllen ze eenvoudig weg met het apparaatje een pizza of snackbargerecht voor zichzelf.

  De snelheid waarmee dat die smartphones gedrag hebben veranderd is griezelig. Ook de schaal waarop mensen eraan verslaafd lijken te zijn. En wat denk je van de steeds meer golflengte energie uitstotende antennes om die dingen met WIFI en 3/4G te bedienen ??
  Zelfs al zouden er veel mensen aantoonbaar kanker van krijgen word dat nog 10 jaar genegeerd denk ik zo, zo 'onmisbaar' zijn die dingen al.

  Ik heb er nog geen, mijn vrouw ook niet en mijn kleine dochters zullen niet de eersten zijn die ermee rondlopen. Toch moet ik mee want de werkgever gaat er ook mee werken.

  Facebook, linkedin e.d. gebruik ik niet. Ik wil niet gevolgd kunnen worden bij alles wat ik doen door derden, met uitzondering van mijn velomobielhobby op een Blog. Mijn werkgever of ziektekostenverzekeraar - die komen daar niet maar je weet nooit - mogen dat weten, het is een gezonde hobby. De rest van mijn leven gaat ze geen microseconde aan. Dat zeg ik ook tegen de keuringspsycholoog van mijn werk....Privesituatie ? Niets bijzonders volgend onderwerp....

  Ik ben niet bang dat "social media" ( voor de mensen om je heen a-social ) mijn leven gaat beheersen lol....ik ben al computergamer vanaf mijn tienerjaren en heb dat ook moeten doseren zodat andere dingen des levens ook gewoon doorgang kunnen vinden en genoten kunnen worden. Dat moeten al die mensen met hun 'social media' nu ineens ook leren ;-))

  Maar volgens mij is het zo dat als je zo verlsingerd kunt raken aan 'social media' dat niets anders betekend dat je kennelijk niets belangrijkers te doen hebt in je leven....iemand met een doel heeft geen tijd voor gepruts op schermpjes....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Quezzzt,
   Marc omschrijft het in een fenomeen Sociale Media heel goed in een paar zinnen.
   Ik heb er ook al eens iets over geblogd.
   http://hoofdspinsels.blogspot.nl/2013/05/sociale-media.html

   Niet de SM is het probleem of gevaar, maar de mens zelf.

   Verwijderen
 5. Ik vind dat iedereen zelf moet weten aan welke social media hij/zij deelneemt, mits de normale sociale verkeersregels in acht worden genomen en de omgangsvormen in het echte leven in acht worden gehouden. Wat dat betreft vervagen de (fatsoens)normen helaas en merk ik dat weinigen er op aangesproken worden. Hopelijk corrigeert het zichzelf op termijn...

  Social media kunnen overigens, mits zinvol en oprecht gebruikt, een verrijking zijn van en aanvulling op het echte leven. Denk aan kennisdeling, contacten met geestverwanten, familie en vrienden ver weg e.d. Ik ben blij dat die mogelijkheden er tegenwoordig zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Casper,
  Goed te lezen dat je het bloggen niet in de ban hebt gedaan. Zo kunnen we in jouw SM-loze periode blijven genieten van jouw inspirerende blogverhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zonder twitter zou ik de rijders van LOL nooit ontmoet hebben. Dat legt dan toch weer de nadruk op 'Sociale'

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zonder twitter zou ik de rijders van LOL nooit ontmoet hebben. Dat legt dan toch weer de nadruk op 'Sociale'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat is ook weer waar en het zou jammer zijn als dit niet was gebeurt!

   Verwijderen
 9. Hallo allen,

  Benf het eens met Marc, ieder mag zelf bepalen waar hij/zij behoefte aan heeft. Ook ik ben met een blog begonnen omdat het me leuk leek, en zolang ik het leuk blijf vinden schrijf ik met regelmaat een berichtje. LinkedIn ben ik even op geweest, maar vond het helemaal niks, dus daar heb ik m'n account gewoon afgesloten. Verdere media als Hyves, Facebook en Twitter heb ik totaal geen interesse in, dus hou me daar niet mee bezig. Als mobieltelefoon heb ik een zo eenvoudig mogelijk model, het lieftst alleen bellen en SMS'en dat is voor mij meer dan genoeg. De rest van de mogelijkheden gebruik ik gewoon niet.


  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen